Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Много ги боли". Чехия е изненадана от острата реакция на Русия и обсъжда още действия


Вицепремиерът Ян Хамачек и премиерът на Чехия Андрей Бабиш по време на изявлението им от събота вечерта
Вицепремиерът Ян Хамачек и премиерът на Чехия Андрей Бабиш по време на изявлението им от събота вечерта

Правителството на Чехия обяви в понеделник, че е изненадано от размера на реакцията на Русия, след като Прага обвини Москва в участие във взривяването на военен склад през 2014 г. Чешките власти ще обсъдят следващи стъпки.

В събота премиерът Андрей Бабиш съобщи, че имат доказателства за предполагаемото участие на руското военно разузнаване ГРУ в двата взрива във военен склад във Врбетице преди 7 години. Прага изгони 18 руски дипломати, които са идентифицирани като агенти. Москва отговори с изгонването на 20 чешки дипломати. Това на практика е парализирало посолството на Чехия в Русия.

Говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова каза по телевизия Россия-1, че посолствата на Чехия и САЩ в Русия няма повече да имат право да наемат руски граждани, защото ги превръщат в "шпиони".

Изпълняващият длъжността министър на външните работи Ян Хамачек, който е също вицепремиер и вътрешен министър, каза, че е поискал от колегите си в Европейския съюз "да изкажат солидарност" по време на планираната видео среща по-късно в понеделник.

"Реакцията [на Русия] е по-силна от очакваното. Това са повече дипломати отколкото агентите, които ние изгонихме. Ние очаквахме такава реакция, защото така работи дипломацията. Но в същото време ние станахме жертва на руските операции. А руснаците сега показват с остротата на реакцията си колко много ги боли, че чешките служби за сигурност разбиха техните резидентури - на цивилното и на военното им разузнаване", каза Хамачек.

Чешкият външен министър очаква подкрепа от партньорите в ЕС, включително и "конкретни решения" от някои страни.

"В същото време, на фона на толкова острата руска реакция, ще се срещна с премиера и ще обсъдим дали и кога е необходимо да предприемем допълнителни действия", допълни Хамачек.

Чехия обвини руското военно разузнаване, отряд 29155, в участие във взривовете през 2014 г. Андрей Бабиш обяви в събота вечер, че има "еднозначни доказателства", че ГРУ стои зад взривовете на склада, който е съхранявал муниции. Разследващите потвърдиха, че военната продукция е била предназначена за Украйна, а търговец е българинът Емилиян Гебрев.

"Почти като война". Защо има напрежение между Прага и Москва
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG