Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отново отряд 29155 на ГРУ. Чехия обвини Русия, че стои зад взривяване на военен склад


Премиерът на Чехия Андрей Бабиш
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш

Чехия гони 18 руски дипломати по подозрение, че руски разузнавателни служби са участвали във взривяването на склад за боеприпаси на чешка територия през 2014 г., когато загинаха двама души.

В извънредно изявление в събота вечер министър-председателят Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха решението си.

"Имаме обосновано предположение за участието на офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155, във взривяването на склад за муниции във Врбетице", каза премиерът Бабиш.

Няколко международни разследвания разкриха, че същият отряд стои зад опита за убийство на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и бившия руски агент Сергей Скрипал. В края на август 2020 г. България спря разследването заради невъзможност да открие руснаците.

На 16 октомври 2014 г. във военния склад във Врбетице стават поредица от взривове. Инцидентът убива двама служители на частна компания, която е била наела депото от армията. Мястото е на 330 км югоизточно от Прага, близо до границата със Словакия.

Хамачек обави, че 18 служители на посолството на Русия в Прага са идентифицирани като тайни агенти и имат 48 часа да напуснат страната.

В събота вечерта полицията на Чехия разпространи снимки на двама мъже, които се издирват. Това са Анатолий Чепига и Александър Мишкин - същите агенти на ГРУ, които Лондон обвинява, че стоят зад нападението с Новичок в Солсбъри, Великобритания, през 2018 г.

Полицията твърди, че има данни, че двамата са били на територията на Чешката република от 11 до 16 октомври 2014 г., първо в Прага, а след това в регионите Моравско-силезийски и Злин, където е взривеният склад.

Двамата са използвали различни самоличности, като първо са се представили като Александър Петров и Руслан Боширов.

Андрей Бабиш каза, че Чехия е суверенна държава и трябва да реагира на такива разкрития. Той каза още, че президентът Милош Земан е информиран и е подкрепил действията на правителството.

Руската агенция Интерфакс цитира първия зам.-председател на външната комисия в горната гамара на парламента Владимир Джабаров, според когото Русия ще отговори пропорционално. Според него, действията на Прага означават, че Чехия е решила да затвори посолството си в Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG