Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да остане в София или да се премести? Нов апел към властите за Паметника на Съветската армия


Инициативният комитет за демонтиране на Паметника на Съветската армия поиска ясна позиция от властите за бъдещето на монумента.
Инициативният комитет за демонтиране на Паметника на Съветската армия поиска ясна позиция от властите за бъдещето на монумента.

Инициативна група, която настоява да се демонтира Паметникът на Съветската армия в центъра на София, призова властите за ясна позиция по случая. На пресконференция в понеделник от групата казаха, че подготвят отворено писмо към институциите.

Бъдещето на най-големия паметник в столицата се обсъжда от близо три десетилетия. Монументът е издигнат през 1954 г. по времето на сталинисткия период на комунистическата държава. По него работят едни от най-големите творци на времето: Иван Фунев, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Данко Митов, Иван Васильов, Любен Нейков и други.

Създаването на паметника е представено като акт на признателност на "българския народ" към Съветската армия, определена като освободителка. След 1989 година тази формула се оспорва от много хора, за които армията на СССР е имала окупаторски, а не освободителски функции.

През април 1993 г. Столичният общински съвет взима решение за демонтиране на паметника заедно с мавзолея на Георги Димитров - комунистическият лидер, управлявал страната в първите години на установяване на режима.

Мавзолеят е бил съборен без никаква намеса срещу това решение, но демонтирането на монумента на Съветската армия е било осуетено от руския посланик в София чрез тогавашния български вътрешен министър, каза на пресконференция в понеделник журналистът Иво Инджев, който е част от Инициативния комитет.

Сред останалите членове на комитета са също журналистът Горан Благоев, който днес е част от партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България", общинската съветничка от ДСБ Марта Георгиева, психиатърът Любомир Канов.

Паметникът на Съветската армия е израз на българско раболепие, каза Благоев. Според него тези фигури от времето на социализма трябва да намерят място в музея.

От групата са получили отговори от Министерството на отбраната и от Министерството на културата, че Паметникът на Съветската армия не е войнишки паметник и не е културно-историческа ценност.

От инициативната група са завели дело срещу кмета на София за неизпълнение на решение на общинските съветници от 1993 г. за демонтиране на паметника, каза Марта Георгиева. За съжаление, получихме решение, потвърдено от ВАС, което казва, че тъй като паметникът е бил държавна собственост, няма как това решение, взето през 1993 г., да бъде изпълнено, добави тя.

Тя посочи, че заради това от групата общински съветници на "Демократична България" са внесли доклад, с който общинският съвет да задължи кмета на София да поиска от държавата да премести Паметника на Съветската армия от публичната общинска собственост, каквато е Княжеската градина, на място извън центъра на София.

От инициативната група предлагат да се проведе обществена дискусия как да бъде планирано това градско пространство след преместването на монумента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG