Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изчезналият, който е жив. Лекарят, приел отровения Навални през 2020, е добре


Д-р Александър Мураховски по време на брифинг, в който излага официалната руска версия за диагнозата на Алексей Навални. Август 2020 г.
Д-р Александър Мураховски по време на брифинг, в който излага официалната руска версия за диагнозата на Алексей Навални. Август 2020 г.

Министърът на здравеопазването на Омска област в Русия Александър Мураховски е жив, съобщиха Интерфакс и ИТАР-ТАСС. Новината идва след като лекарят беше издирван в продължение на близо три денонощия. Той изчезна на 7 май по време на лов.

Интересът към съдбата на Мураховски беше подсилен от факта, че преди да заеме регионалния министерски пост той беше главен лекар в болницата, приела опозиционера Алексей Навални веднага след отравянето му през август 2020 г.

Двама други лекари, имали отношение към лечението на Навални в същата болница, починаха през февруари и март, един напусна по собствено желание, докато самият Мураховски беше повишен и зае министерския пост в областта.

Навални беше лекуван в болницата в Омск от отравяне, но впоследствие Мураховски каза, че пациентът е страдал от обмяна на веществата. Тезата се превърна в аргумент на руските власти, които отричат Навални да е бил отравян и не започват разследване по случая.

Навални беше излекуван в Берлин, Германия, където група лекари от различни страни заключиха, че опозиционерът е бил отровен с вещество от групата на Новичок.

Доктор Александър Мураховски, който първоначално се смяташе за безследно изчезнал по време на лов, се появи сам в село Басла, недалеч от ловната база. Той не разбира мащабите на издирвателната дейност, която беше предприета, каза жена му в интервю за телевизия Дождь (Дъжд). В търсенето на лекаря участваха полицаи, Росгвардия и местни жители.

В момента Мураховски прави изледвания и се намира под лекарски контрол в близката болница. От болницата заявиха, че той се намира "в нормално състояние".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG