Връзки за достъпност

Извънредни новини

10 дни за мислене. ВМРО, НФСБ и КОД преговарят за общо явяване на изборите


Лидерите на НФСБ и ВМРО - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов
Лидерите на НФСБ и ВМРО - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

От понеделник до около 20 май ще се водят преговори за общо явяване на избори между ВМРО, НФСБ и КОД на Петър Москов. Целта е създаване на “патриотична коалиция”, която да се противопостави на “новите улични диктатори”. Преди седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи с тези думи събитията в 45-ото Народно събрание.

В края на април Симеонов написа отворено писмо, с което призова за свикване на Национален патриотичен форум на 10 май. На него партии от “родолюбивия спектър” трябваше да дадат отпор на това, което авторът определя като “неолиберализъм и чалгизация”.

До провеждането на официално мероприятие не се стигна, но в края на миналата седмица председателят на ВМРО и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов потвърди, че от понеделник започват преговори между неговата партия и НФСБ. Като потенциален партньор към преговорите беше присъединена и КОД, създадена от Петър Москов – бившият здравен министър в кабинета “Борисов 2”.

И трите партии, които ще работят за постигане на споразумение за общо явяване на изборите на 11 юли, опитаха да влязат самостоятелно в парламента през април тази година. Опитът им беше неуспешен.

ВМРО и НФСБ бяха част от съществуващата в 44-то Народно събрание коалиция “Обединени патриоти”, но на отминалите избори се явиха в различен състав: ВМРО реши да участва самостоятелно, а НФСБ на Валери Симеонов се събра с "Воля".

На този етап трите партии не са обявили точните параметри на преговорите между тях. Очаква се в близката една седмица да стане последователно ясно дали ще успеят да се споразумеят за обща програма, а след това и за разпределение на места в евентуални кандидат-депутатски листи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG