Връзки за достъпност

Извънредни новини

Истанбулската конвенция е обект на "безпрецедентна съпротива", твърдят правозащитници


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Истанбулската конвенция е обект на безпрецедентна съпротива в редица страни, констатира международната неправителствена организация Хюман райтс уоч в своя декларация. Тя призовава всички държави, членуващи в Съвета на Европа да ратифицират бързо текста и да го приложат в националните си законодателства.

Истанбулската конвенция е съкратеното име, под което е известна Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Тя е първият международен документ, който събира на едно място различните мерки, които държавите по света могат да предприемат, за да намалят или да предотвратят насилието над жени.

До този момент документът е ратифициран от 33 държави измежду 47-те страни членки на Съвета на Европа. 12 други са подписали конвенцията, но не са я ратифицирали. Единствените две държави, които не са я подписали, са Русия и Азербайджан.

Призивът на правозащитната организация Хюман райтс уоч идва в навечерието на десетата годишнина от съществуването на конвенцията.

Институцията отбелязва, че съществуват държави, отказали да ратифицират конвенцията, независимо от нарастващите случаи на домашно насилие по време на пандемията от COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG