Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ разрешиха използването на ваксината на Pfizer за непълнолетни от 12 до 15 години


От Pfizer съобщиха, че очакват до септември да имат данни за сигурността и ефикасността на ваксината за деца между 2 и 11 години
От Pfizer съобщиха, че очакват до септември да имат данни за сигурността и ефикасността на ваксината за деца между 2 и 11 години

В САЩ беше разрешено използването на ваксината на Pfizer/BioNTech за непълнолетните от 12 до 15 години, предадоха световните агенции. По информация на Агенцията за контрол на храните и лекарствата имунизациите ще могат да започнат от сряда.

Това е първата ваксина, която получава одобрение за използване за тази възрастова група в САЩ. Досега същата ваксина беше разрешена за непълнолетните, навършили 16 години, а близо два милиона са получили поне една доза.

Решението идва след провеждането на клинични тестове сред 2 260 деца между 12 и 15 години, които са получили или две дози от ваксината, или плацебо.

Американският президент Джо Байдън определи новината като “обещаващо развитие в борбата ни срещу вируса“. Според американските власти разширяването на обхвата на ваксинацията ще спомогне за облекчаването на мерките в училищата и летните лагери.

Ройтерс припомнят, че повечето деца с COVID-19 имат леки или изобщо нямат никакви симптоми. Те обаче могат да предават коронавируса, а и не са застраховани срещу тежко разболяване.
От началото на пандемията Центровете за контрол и превенция на заболяванията са регистрирали около 1,5 милиона случая на коронавирус при непълнолетни от 11 до 17 години.

От Pfizer съобщиха, че очакват до септември да имат данни за сигурността и ефикасността на ваксината за деца между 2 и 11 години.

По данни на американската федерална агенция в САЩ, които имат население от близо 330 милиона души, са установени общо над 32,5 милиона случаи, a близо 580 хиляди от заразените са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света.

Досега 58% от населението е получило поне една доза от ваксината, а 44% са изцяло ваксинирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG