Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хакери блокираха ключова мрежа за пренос на горива в САЩ. Байдън видя връзка с Русия


В опит да разсее потенциалните съмнения за участие от руска страна в атаката съобщението на ДаркСайд подчертава, че групировката е “аполитична” и няма обвързаност, с което и да е правителство
В опит да разсее потенциалните съмнения за участие от руска страна в атаката съобщението на ДаркСайд подчертава, че групировката е “аполитична” и няма обвързаност, с което и да е правителство

Компания, която управлява ключова преносна система за горива в САЩ, преустанови преноса в следствие на кибератака, съобщиха световните медии. Компанията Колонъл Пайплайн снабдява 45% от горивото, използвано по източното крайбрежие на САЩ.

По информация на доставчика цялото подаване на гориво е било преустановено на 8 май, след като хакерската групировка ДаркСайд е успяла да открадне поверителни данни от компютърната система на фирмата.

Софтуерът за управление на тръбопроводите не е бил засегнат, но заплахата за проникване е наложила преустановяване на подаването. Хакерите са заплашили да публикуват въпросните данни в интернет пространството, ако не получат подкуп, в размер, който не е публично известен.

В кратко съобщение, публикувано на сайта им в понеделник, членовете на ДаркСайд твърдят, че целта им е да “реализират финансова печалба, а не да създават хаос в обществото.”

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма „доказателства“, че руското правителство е имало участие в хакерската атака, но съобщи, че е имало такива, които посочват, че атаката идва от Русия.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва няма "никаква връзка" с хакерската атака.

Атаката на ДаркСайд довела до прекъсването на доставките вероятно ще има негативни последици за милиони потребители в САЩ. По данни на Американската автомобилна асоциация(ААА) ограниченият приток на нефт вероятно ще доведе до допълнително покачване в цените на горивата по източното крайбрежие. Очаква се подаването да бъде подновено до края на тази седмица.

Подобни кибератаки са все по-често явление. По-рано тази година представители на президентската администрация на САЩ определиха хакерската дейност за заплаха от национален мащаб. Болници, училища, полицейски участъци, както и правителствени организации са постоянна мишена за хакерите. Подобни атаки са трудни за предотвратяване, защото често се извършват от криминални групировки, базирани извънСАЩ.

Именно такъв е и случаят с ДаркСайд, които според данните на американските служби оперират или от Русия или от някои от бившите съветски републики, където те са толерирани, а понякога и използвани от властите.

Кибератаката по нефтопроводната мрежа идва в момент на изострени взаимоотношения между САЩ и Русия. В опит да разсее потенциалните съмнения за участие от руска страна в атаката съобщението на ДаркСайд подчертава, че групировката е “аполитична” и няма обвързаност, с което и да е правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG