Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН се опасява от "пълномащабна война" между Израел и палестинците


Разрушения след израелски ракетен удар в контролираната от групировката "Хамас" Газа
Разрушения след израелски ракетен удар в контролираната от групировката "Хамас" Газа
Как се стигна до ново напрежение между Израел и Газа
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Международната общност призова за спиране на въздушните удари между Израел и ивицата Газа. Специалният пратеник на Организацията на обединените нации (ООН) за Близкия изток Тор Уенсланд предупреди, че двете страни в конфликта вървят към „пълномащабна война“.

„Лидерите от всички страни трябва да поемат отговорност и [да предприемат деескалация]. Цената на войната в Газа е опустошителна и обикновените хора я плащат“, написа Уенсланд в Туитър. „ООН работи с всички страни за възстановяване на спокойствието. Спрете насилието сега“, призова той.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също призова за деескалация на напрежението.

„Израелските сили за сигурност трябва да покажат максимална сдържаност и да калибрират използването на сила“, каза говорителят на Гутериш, цитиран от Ройтерс. „Безразборното изстрелване на ракети срещу населението на Израел е неприемливо“, добави той.

Размяната на ракетни удари между палестински групировки в ивицата Газа и израелската армия ескалира през последното денонощие. От ивицата Газа към Израел са изстреляни повече от 1000 ракети, като целта на повечето е била столицата Тел Авив, съобщи Би Би Си.

Израел отвърна с бомбардировки, при които бяха разрушени сгради в ивицата Газа. От понеделник досега загиналите от израелска страна са шестима, а жертвите в Газа са поне 43.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен написа в Туитър, че израелците и палестинците трябва „да могат да живеят в безопасност и сигурност и да се радват на еднакви свободи, сигурност, напредък и демокрация“. Той съобщи, че е провел разговор с външния министър на Израел Габи Ашкенази.

По-рано Белият дом заяви, че Израел има легитимно право да се защитава от ракетните удари на „Хамас“ и добави, че Йерусалим трябва да бъде място за „съвместно съществуване“. Говорителката на Белия дом Джен Псаки каза, че подкрепата на президента Джо Байдън за „сигурността и законното право на Израел да защитава себе си и народа си няма да бъде разклатена“.

Европейският съюз също определи атаките от групировки в ивицата Газа срещу Израел за „напълно неприемливи“ и призова всички участници в конфликта към деескалация, с цел да се избегнат повече цивилни жертви. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел осъди изселванията на палестинските семейства в Източен Йерусалим, и каза, че те служат само за подклаждане на напрежението.

България също призова за „незабавно деескалиране, сдържаност, отговорност и здрав разум“. В съвместно изявление досегашният външен министър Екатерина Захариева и служебният Светлан Стоев осъдиха „продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи“.

„Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Йерасулим и околностите му и трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение“, се посочва в изявлението на сайта на българското Министерство на външните работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG