Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въздушните бомбардировки и ракетни атаки между Израел и Газа се увеличават


Противоракетата въздушна система за отбрана над столицата Тел Авив прихвана стотици ракети, изстреляни от Хамас през нощта в сряда
Противоракетата въздушна система за отбрана над столицата Тел Авив прихвана стотици ракети, изстреляни от Хамас през нощта в сряда

Продължават военните действия между палестинци и израелци. През нощта между вторник и сряда се увеличиха израелските въздушни бомбардировки на ивицата Газа, откъдето продължиха ракетните атаки срещу Израел. Близо 40 души са убите и стотици ранени от двете страни на конфликта.

Първите сблъсъци между палестинци и израелската полиция бяха в петък, когато над 200 души бяха ранени в района на джамията Ал Акса в стария град Ерусалим.

Най-малко 30 палестинци са загинали, сред които 10 деца, а повече от 200 са ранени през последните 2 дни. За това съобщиха здравните власти в Газа. Израелската армия казва, че най-малко 20 бойци са били убити по време на бомбардировките на ключови позиции на групировката Хамас. В Израел 7 души са убити и множество ранени от стотиците ракетни атаки, идващи от Газа. През цялата изминала нощ небето над Тел Авив беше осветено от противовъздушната отбрана на израелската армия, която прихваща ракетите на Хамас над столицата и останалите градове.

Ескалацията на военните действия е най-голямата след войната между Израел и Хамас през 2014 г. Редица държави призоваха за незабавно прекратяване на насилието и изразиха опасения, че ситуацията може да излезе извън контрол.

Атаките бяха концентрирани в смесени градове, в които съжителстват араби и израелци. Такъв е търговският център Лод, който се намира близо до летището "Бен Гурион", което е затворено заради военните действия. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви извънредно положение в Лод, където властите съобщават за масови протести от страна на арабските жители. Според Израелски медии размирници са запалили синагогата в града и са унищожили обществена собственост през нощта в сряда. Един израелец е бил убит.

Във вторник в Израел се честваше деня на Ерусалим, докато стотици пострадаха от сблъсъците между Хамас и Израел. В деня на Ерусалим в Израел се отбелязва завладяването на източната му част от Израел през 1967 г. по време на Шестдневната война. Палестинците искат града за столица на бъдещата си държава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG