Връзки за достъпност

Извънредни новини

22-ма убити след нова размяна на удари между Газа и Израел. Международната общност призова за спокойствие


Експлозия след ракетен удар от страна на Израел срещу ивицита Газа. Атаката беше ответна реакция срещу изстрелването на над 150 ракети от територията на анклава
Експлозия след ракетен удар от страна на Израел срещу ивицита Газа. Атаката беше ответна реакция срещу изстрелването на над 150 ракети от територията на анклава

Стотици бяха ранени при нови сблъсъци между палестинци и израелската полиция, които бяха последвани от размяна на ракетни удари между ислямисткото движение Хамас и Израел. Това се случи след поредния ден на напрежение в района, съвпаднал с израелските чествания на деня на Ерусалим, съобщават световните медии.

Първите сблъсъци между палестинци и израелската полиция бяха в петък, когато над 200 души бяха ранени в района на джамията Ал Акса в стария град Ерусалим.

Според данни на Палестинския Червен полумесец след сблъсъците в понеделник са били ранени над 700 демонстранти. От полицията съобщиха за деветима ранени служители. Според палестински медии, цитирани от ТАСС, до ескалацията се е стигнало, след като служителите на реда са изгонили вярващи от Ал Акса.

В отговор от ивицата Газа бяха изстреляни около 150 ракети срещу Израел. По-голямата част от снарядите са били прихванати от противовъздушната отбрана на израелската армия и са били нанесени само материални щети. От групировката Хамас съобщиха, че са изстреляли над 100 ракети от територията на анклава.

При ответните удари от страна на Израел са били убити 22 души, сред които и деца, а 70 други са били ранени.

По думи на израелския премиер Бенямин Нетаняху Хамас са преминали границата и страната му “ще реагира със сила, а онзи, който атакува, ще плати висока цена”.

Заради сблъсъците от редица западни държави призоваха за моменталната деескалация на напрежението. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за незабавно прекратяване на насилието. Подобни позиции заеха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външните министри на Германия и Великобритания Хайко Маас и Доминик Рааб.

В деня на Ерусалим в Израел се отбелязва завладяването на източната му част от Израел през 1967 г. по време на Шестдневната война. Палестинците искат града за столица на бъдещата си държава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG