Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус обвини опозиционерката Мария Калесникова. САЩ реагираха с "възмущение"


Мария Калесникова по време на протест срещу Александър Лукашенко, 29 август 2020 г.
Мария Калесникова по време на протест срещу Александър Лукашенко, 29 август 2020 г.

Мария Калесникова, една от основните опозиционни фигури в Беларус, официално беше обвинена в няколко престъпления, съобщиха нейни сътрудници пред Радио Свободна Европа. Това става факт осем месеца, след като беше задържана, защото призова сънародниците си да протестират срещу изборните резултати, оставили Александър Лукашенко на власт.

От официално предявените ѝ обвинения става ясно, че тя е привлечена към наказателна отговорност за конспирация за завземане на властта с противоконституционни средства, публични призиви за действия срещу националната сигурност, както и за създаване и ръководене на екстремистка група. Калесникова е заплашена от 12-годишна присъда.

Тя е ключов член на Координационния съвет, създаден от беларуската опозиция, за да улесни предаването на властта в страната след президентските избори през миналия август. Съмишлениците ѝ обявиха резултатите от вота за фалшифицирани, а след това и Западът отказа да ги за легитимни.

Калесникова отхвърля всички обвинения срещу нея като политически мотивирани. Арестът ѝ през миналия септември стана на фона на масови демонстрации в Беларус, на които местните власти отвърнаха с насилие и репресии в местата за задържане. Арестувани бяха близо 30 000 души, стотици бяха бити, сред които и журналисти, а имаше и няколко смъртни случая.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс коментира с „възмущение“ новината за обвиненията срещу Калесникова. По думите му твърденията на беларуските власти „допълнително показват страховете на режима от собствените му граждани“.

Опозиционният лидер на Беларус Святлана Циханоуска определи в Туитър обвиненията срещу Калесникова като неприемливи, подчертавайки, че „очевидно режимът използва фалшиви обвинения за репресии“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG