Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За мен е чест". Беларуската опозиция спечели наградата "Сахаров" за 2020


Вераникала Цапкала, Святлана Циханоуска и Мария Калесникава в Минск през юли 2020 г.
Вераникала Цапкала, Святлана Циханоуска и Мария Калесникава в Минск през юли 2020 г.

Европейският парламент обяви носителите на тазгодишната Награда за свобода на мисълта "Сахаров". "За мен е чест да обявя, че жените и мъжете на демократичната опозиция в Беларус са лауреатите на наградата "Сахаров" за 2020 г.", каза председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Церемонията по награждаването трябва да се състои на 16 декември в Европейския парламент, въпреки че все още не е ясно дали ще се проведе в Брюксел или в Страсбург заради пандемията от коронавирус.

Наградата отива при няколко опозиционни фигури, сред които Святлана Циханоуска, Мария Калесникава, Вераника Цапкала, Волха Кавалкова, Сярхей Дилеуски, нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич, съпруга на Циханоуска - Сярхей Циханоуски, който е в затвора, основателя на канала в Telegram NEXTA, Сцяпан Пуцила, Алес Бяляцки от правозащитната организация "Вясна" и политическия затворник Микалай Статкевич, който беше кандидат за президент на изборите през 2010 г.

Трите най-големи политически групи в Европейския парламент подкрепиха беларуската опозиция за спечелването на наградата. Окончателното решение на лидерите на различните политически групи на 22 октомври беше очаквано.

Другите кандидати за отличието бяха група активисти за опазване на околната среда от Хондурас и Наджиб Михаел, архиепископът на иркаския град Мосул.

Протестите срещу Александър Лукашенко продължават от спорните президентски избори на 9 август. Към днешна дата има няколко смъртни случая, като международни наблюдатели смятат, че те са повече от официално обявените. Хиляди са ранени, а повече от 10 000 души са арестувани.

Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., беше обявен офциално за президент с повече от 80% от гласовете. Опозицията не призна резултатите от изборите и ги обяви за фалшифицирани.

САЩ и Европейският съюз не признаха победата на Лукашенко.

Годшината награда за човешки права носи името на съветския ядрен физик и дисидент Андрей Сахаров. Тя е основана през 1988 г. от Европейския парламент, за да отличава хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Беларуската асоциация на журналистите и бившият кандидат за президент на Беларус Александър Милинкиевич получиха наградата съответно през 2004 г. и 2006 г.

Илхам Тохти, защитник на уйгурското малцинство в Китай, който продължава да е в затвора, спечели миналогодишната награда на Сахаров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG