Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ирански военен командир декларира подкрепа за Хамас в борбата срещу Израел


Есмаил Каани

Висш ирански командир обеща подкрепа за палестинското движение Хамас в боевете срещу Израел, избухнали в понеделник в Газа.

Командирът на бригадите "Кудс" на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил в събота вечер в телефонен разговор лидера на Хамас Исмаил Хания в пълната си подкрепа, съобщиха ирански държавни медии.

От своя страна Хания е благодарил на Иран и е казал, че борбата срещу Израел не е само на Хамас, а на целия ислямски свят, обобщават световните агенции.

Ислямската групировка Хамас, която е определяна за терористична организация от Европейския съюз, САЩ и други страни, е изстреляла хиляди ракети по Израел при новото разпалване на конфликта между Израел и палестинците преди шест дни.

От своя страна израелските военни обстрелват Газа с въздушни удари и в събота разрушиха сграда, в която се намираха офиси на световни медии.

Израелската армия заяви в събота, че през изминалите дни над Израел са били изстреляни над 2500 ракети, като 430 от тях са попаднали в ивицата Газа.

Израелските военни заявиха, че са започнали удари срещу над 672 военни цели в ивицата Газа. Няколко цивилни и поне един войник са убити в Израел на фона на размяната на ракетни атаки. Съобщава се и за смъртта на две деца.

Междувременно палестинците съобщават за над 140 смъртни случая. Над 40 от жертвите са деца. Според палестинския Червен полумесец повече от 1300 палестинци са ранени на фона на напрежението с Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG