Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проветряване или чистка? В МВР ще има още смени


Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков с предшественика му в МВР Христо Терзийски (ГЕРБ)
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков с предшественика му в МВР Христо Терзийски (ГЕРБ)

Някои го наричат "нужда от проветрение", други - "наложително вземане на мерки", трети го смятат за "чистка". Без значение как точно партиите ще окачествят кадровите промени в МВР, знаем със сигурност едно – от тях ще има още. Това обеща в понеделник сутрин пред бТВ служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

От действията му до момента е ясна и посоката, в която ще се движи - с постовете си най-вероятно ще се разделят свързаните или смятаните за близки до ГЕРБ местните полицейски началници.

Пред бТВ Рашков коментира, че дори малко е закъснял с "кадровите промени" в МВР.

За няколко дни

Веднага след като влезе в министерството Рашков премахна от поста му административния секретар на ведомството Бойко Славчев. Според съобщението причината е, че той е придобил право на пенсия.

В МВР Славчев се занимаваше и с обществените поръчки. Той беше разпитван като свидетел по разследването за нередности при обществена поръчка за покупка на джипове от МВР.

То започна след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи, че е препоръчала възстановяването на европейските средства, дадени за поръчката. В скандала беше замесено името на президентския съветник Пламен Узунов.

Пред бТВ Бойко Рашков каза, че това няма нищо общо с освобождаването му и допълни, че той ще има възможност да изпълнява функцията си на свидетел.

Веднага след встъпването си в длъжност Бойко Рашков освободи и ръководителя на дирекция „Инспекторат” в МВР Николай Гешев. Поводът за освобождаването му беше същият – че вече е придобил право на пенсиониране.

Ден по-късно беше освободен и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Повод за неговото уволнение беше полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор през лятото на 2020 г. Няколко случая на полицейско насилие, включително и срещу журналисти, придобиха публична известност. Десетки кадри запечатаха как полицаи влачат, удрят и задържат протестиращи.

"Ще има още"

„Чистка няма, има смяна на кадри и ще има смяна на кадри“, обобщи случаите Рашков.

Според неофициална информация от вътрешното министерство до четвъртък ще се анализират местните подразделения на МВР. Там, където има данни, че полицейските началници по един или друг начин са тясно свързани с бившите министри, излъчвани от ГЕРБ, или не са разследвали сигнали за купуване на гласове, те ще бъдат сменени.

Според политическите сили, които наблюдават случващото се в МВР, посоката, в която се е насочил служебният министър Рашков, е ясна: приближените до политическото ръководство на МВР, няма да имат място във ведомството при организацията на предстоящите избори.

По думите на председателя на "Изправи се.БГ" Мая Манолова в страната има крещящи примери за "широко затворени очи" от страна на полицейски шефове, когато някоя от доскоро опозиционните партии е подавала сигнал срещу ГЕРБ по време на избори.

"Това не се случва само по малките населени места. Става навсякъде. На местните избори в София, когато бях кандидат-кмет, лично аз подадох над 30 сигнала за купуване на гласове в полза на ГЕРБ. Не последва нищо", каза Манолова.

"Реваншизъм е". "Не, не е реваншизъм"

От доскоро управлявалата партия на Бойко Борисов неколкократно заявиха, че случващото се в МВР е реваншизъм. Последно в понеделник бившият вътрешен министър Христо Терзийски каза във връзка с освобождаването на главния секретар на министерството, че "има граници, които не бива да бъдат преминавани дори желанието за реваншизъм да е голямо".

Според адвоката и бивш депутат от "Изправи се! Мутри, вън!" Николай Хаджигенов действията на Рашков не могат да бъдат възприемани като реваншизъм. "Трябва да бъдат уволнени до крак, защото ГЕРБ, Борисов и Цветанов си ги подредиха по свой образ и подобие, отгледаха ги за 12 години и това е причината, поради която престъпността, корупцията и изборните престъпления избуяват на воля", твърди юристът.

В Демократична България също не са скандализирани от ходовете на Рашков. "Имаме информация, че много от местните полицейски шефове са излезли от функциите си на полицаи и са били превърнати в партийни секретари на ГЕРБ", коментира пред Свободна Европа съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

По думите му не може да се приеме като реваншизъм смяната на подобни кадри. Атанасов каза още, че в обществото са натрупани много съмнения към шефовете на Областните дирекции на МВР.

"За да бъде освободено обществото от тези съмнения, те просто трябва да бъдат сменени", каза съпредседателят на ДБ. Той допълни, че дори не е нужно тези хора да бъдат уволнявани. "Може просто да бъдат лишени от постовете, от които могат да влияят, пък нека си останат в системата", смята Атанасов.

В БСП пък приемат уволненията във вътрешното министерство като вид "проветрение". "Проветрение трябва да има", каза председателят на предизборния щаб на левицата Кристиан Вигенин. Според него на много места в България има съмнения за купуване на гласове и трябва по някакъв начин да се противодейства.

Това, че Бойко Рашков ще работи именно в тази посока стана ясно и от собствените му думи пред бТВ. "Когато в Министерството на вътрешните работи има информация, че в някои населени места на последните избори са получени 95-98% от гласовете само за една партия под строй и това се повтаря непрекъснато, възниква естествено съмнение как се получава така", каза той.

Отпуски и болнични

В някои от областните градове в страната полицейските началници вече са излезли в отпуск или болнични. От пресцентъра на МВР не казаха за колко души става дума.

Един от градовете, в които с идването на служебното правителство, шефът на областната дирекция на МВР се е разболял е Пловдив. Според местни медии ст. комисар Йордан Рогачев, в момента е в болница. От пресцентъра на ведомството обясниха, че "най-вероятно е в болнични", но със сигурност не е на работа.

Междувременно отново от думите на Бойко Рашков в понеделник се разбра, че шефовете на ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и Държавна агенция "Технически операции" са излезли в отпуски. Атанас Атанасов (ДАР) и Димитър Георгиев (ДАНС) са във ваканция до началото на септември, а Цветан Китов (ДАТО) - до 21 май.

Подобни ходове сред държавните служители винаги се тълкуват като опит да предотвратят уволненията си.

Според експерти по трудово право, с които Свободна Европа разговаря, годишният отпуск - бил той платен или не - не може да попречи на принципала да уволни подчинен. В случая с областните шефове на МВР това е министърът, а в случая с държавните агенции по сигурността това е премиерът.

Не така стои въпросът с болничните. Ако служител е в отпуск по болест, той не може да бъде уволнен. Ходът, който може да се предприеме в такава ситуация, е само закриване на длъжността, но и това може да бъде оспорвано, казват юристи.

XS
SM
MD
LG