Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 800 убити от началото на протестите срещу преврата в Мианмар


Протестиращи срещу военния преврат в Мианмар. Снимката е архивна
Протестиращи срещу военния преврат в Мианмар. Снимката е архивна

Над 800 души са били убити от силите за сигурност на Мианмар от началото на масовите протести след военния преврат през февруари, съобщава "Ройтерс".

В началото на годината военните свалиха от власт цивилното правителство, а лидерката му Аун Са Су Чжи беше поставена под домашен арест. Оттогава гражданите на Мианмар протестират почти всеки ден.

Военните реагираха на протестите на продемократични поддръжници на правителството. Армията използва бойни боеприпаси срещу демонстрантите. Увеличиха се и сблъсъците между армията и етническите бунтовници в граничните райони и новосформираните милиционерски сили.

Общо 802 души са загинали при репресиите на хунтата срещу противниците й, сочат данни на активистката Асоциация за подпомагане на политическите затворници. Предполага се обаче, че действителният брой на смъртните случаи е много по-голям.

Хунтата оспорва данните за броя на загиналите цивилни и твърди, че десетки членове на силите за сигурност също са били убити по време на протестите.

По динформация на активистката група в момента са задържани 4 120 души, от които 20 са осъдени на смърт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG