Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Репортери без граници“ ще посочват надеждните медии


Неправителствената организация “Репортери без граници“ (RSF) стартира платформа, чиято цел е борбата срещу дезинформацията. “Инициатива за доверие в журналистиката“ (JTI) ще подлага медии на строга процедура за проверка и ще откроява тези, които заслужават доверие, предаде Франс прес.

Всяка медия ще може да кандидатства за получаването на сертификат за стандарт на качеството. Самата процедура ще провежда в три етапа.

Първият етап е свързан със самооценка по покриване на поредица от професионални критерии, изготвени заедно с над 130 представители от областта на медиите, академичната общност, регулаторни органи, технологични фирми. От RSF са получили подкрепа още и от Европейския съюз за радио и телевизия, както и от агенция Франс прес, която е основател на инициативата.

След приключването на процеса по самооценка се извършва и външен одит от акредитиран орган.

“Инициативата за доверие в журналистиката цели да промени положението, като превърне спазването на професионални норми във важно предимство и в крайна сметка в залог за дълготрайност на журналистиката”, заяви генералният секретар на RSF Кристор Делоар. Той подчерта още, че проектът е “радикална иновативна стъпка в борбата с дезинформацията“.

Според RSF резултатът от инициативата ще бъде не само в полза на обществото, което ще може да се насочи към надеждни медии, но и ще може да привлече рекламодатели и така да увеличи приходите за организациите, които се включват в нея.

През април “Репортери без граници“ поставиха България на 112-то място в класацията си за свободата на словото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG