Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко разреши полицията да ползва оръжия срещу протестиращи


Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимката е архивна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко одобри закон, който разрешава на полицията в страната да използва огнестрелни оръжия срещу протестиращи.

Разпоредбите, подписани преди ден, освобождават служителите на реда от отговорност за нанасянето на телесни повреди на демонстранти вследствие на употребата на груба сила, огнестрелни и други оръжия в случаите, когато такива действия са “закономерни”.

Законът е част от пакет предложения, които ограничават гражданските права и свободния поток на информация в момент, когато продемократичното движение в страната е подложено на репресии.

Протестите в Беларус започнаха след изборите през август 2020 г., когато беше съобщено, че Александър Лукашенко печели шести пореден мандат като президент. Опозицията обяви изборните резултати за фалшифицирани. Европейският съюз и САЩ поискаха провеждането на нов вот и наложиха санкции на Беларус.

Към днешна дата властите в страната са арестували хиляди демонстранти. Опозиционната лидерка Святлана Циханоуска беше принудена да напусне Беларус.

Освен употребата на оръжие, новият закон разрешава на полицейските власти да ограничат правото за видеозаписи на акции по разпръскването на “незаконни демонстрации”. Наред с това полицията вече ще може също да събира личните данни на протестиращите и да извършва претърсвания без съдебна заповед.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG