Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борбата за думите. Владимир Левчев и животът отначало, който започва на 50


Владимир Левчев
Владимир Левчев

Той започва да пише и рисува още в гимназията, а днес е един от най-утвърдените български поети, преводачи и публицисти.

Владимир Левчев е автор на 15 стихосбирки, издадени в България, и 4 - в САЩ, както и на множество статии и есета. Във вторник, в 18:30 ч. в Литературняия клуб "Перото" ще бъдат представени три книги, към които той има отношение.

Едната е новата му стихосбирка "Писмо в небето" на ИК "Жанет-45", а другите две са преводи. Първият от тях, "Четири квартета на Т. С. Елиът“, съдържа част от най-значимите произведения на американския поет. Другата преводна книга е "Бхагавад гита", част от индийския епос Махабхарата.

Левчев е роден през 1957 г. в София и завършва Английската гимназия, а след това и Националната художествена академия. По-късно визуалното изкуство повлиява силно върху поезията му: "като че ли винаги съм бил повече свързан с визуалния аспект на литературата", каза той в интервю за Свободна Европа.

В своята поезия борави с различни стилове, като първоначално използва свободен стих, след това се появява и негова стихосбирка, изцяло написана в класически стих. Сред книгите му на български език са "Аритмии“, "Кой сънува моя живот“, "Раззеленяване на сухото дърво“, "Любов на площада“, "Марс".

Като ученик се увлича по всичко, стига да е в сферата на историята, философията, а за кратко и на религията. Обмисля да се запише в Духовната академия, но го разубеждава баща му, поетът Любомир Левчев, който е силно свързан с комунистическата партия.

Двамата са в идеологическо разногласие. Докато Любомир Левчев е приближен на Тодор Живков, то синът му става част от литературната дисидентска вълна през 80-те. Владимир издава самиздатското списание "Глас", за което е уволнен от издателство "Народна култура", където тогава е редактор за поезия. Глобен е с "една доста солидна глоба за онова време", казва той. Въпреки това издава още един брой на списанието точно в навечерието на 10 ноември. Така успява да избегне заплахата от затвор.

След началото на прехода започва да работи във в."Демокрация", издание на СДС, а през 1991 г. създава и "Литературен вестник" заедно с Едвин Сугарев, Ани Илков, Румен Леонидов, Миглена Николчина и други.

През 1994 г. Левчев получава стипендия Фулбрайт и заминава за САЩ, "уж за 2 години, но останах 13", казва той. Там Левчев защитава магистратура по изящни изкуства, преподава и издава 4 книги. "Върнах се, като станах на 50 години, с идеята да започна отначало."

Към момента той работи в Американския университет в Благоевград, където преподава литература и творческо писане, по-конкретно поезия. Освен Т. С. Елиът е превеждал на български и стихове на Гинзбърг, Хенри Тейлър и Висоцки.

XS
SM
MD
LG