Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Недопустимо." АЕЖ критикува коментара на Бойко Рашков, че би отстранил журналисти


Бойко Рашков. Снимката е от 12 май 2021 г.

Асоциацията на европейските журналисти в България определи като недопустим коментара на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който в интервю за Българското национално радио във вторник говори за отстраняване на журналисти.

„В никакъв случай не е работа на министри или други политици да изразяват мнение кой журналист трябва да води едно или друго предаване“, се посочва в позиция на журналистическата организация, която направи паралел между този случай и предишни коментари на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и бившия вицепремиер Валери Симеонов.

Според АЕЖ „усещането, че в част от националните медии липсва баланс и се прилага двоен стандарт по отношение на доскорошните управляващи и тези от служебното правителство“ не може да е повод министър „да си позволи коментари за кадровата и редакционната политика на която и да било медия“.

Във вторник Бойко Рашков каза, че ако е собственик на бТВ би „отстранил“ от сутрешния блок двама от журналистите в него. Поводът е интервю, взето по-рано от тях с Бойко Рашков. По-късно министърът се извини за думите си.

Журналистическата организация призова Бойко Рашков да предприеме разследване на случаите на полицейско насилие над журналисти и граждани. „Така той ще даде своя принос за подобряване на мястото на България в класацията за свобода на словото на „Репортери без граници“, посочи АЕЖ в позицията си.

Сред примерите за неразкрити посегателства срещу свободата на журналистите организацията посочи заплахите срещу журналиста Николай Стайков, започнали покрай случая „Осемте джуджета”, посегателствата срещу автомобил на журналистката от Дупница Десислава Панайотова и срещу два автомобила на Генка Шикерова и нападението срещу Слави Ангелов.

Освен това организацията отбелязва действията на полицаите по време на антиправителствените протести, при които пострадаха Димитър Кенаров и Николай Дойчинов и на призоваването на Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“ от полицията по проверки, образувани по сигнали на бизнесмени, които той търси за коментар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG