Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР вече не иска данъчна проверка на пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров


Снимка на Димитър Кенаров, направена 12 часа след ареста му
Снимка на Димитър Кенаров, направена 12 часа след ареста му

МВР е оттеглило искането си към Софийския районен съд за изискване на справка от НАП за данъците, здравните и социалните осигуровки на журналиста Димитър Кенаров, който миналата година беше задържан и пребит от полицаи по време на един от антиправителствените протести в София. Това съобщи неговият адвокат Стоян Мадин.

Софийският районен съд (СРС) проведе в сряда заседание по делото, което Кенаров заведе заради задържането си. Както е известно, нито МВР, нито прокуратурата откриха данни за превишаване на полицейски правомощия в неговия случай, което провокира международни критики срещу България.

Журналистът коментира пред медиите в сряда, че не е изненадан от оттегленято на искането за данъчна проверка срещу него, тъй като то няма нищо общо с предмета на делото. Адвокат Мадин добави, че в хода на процеса защитата на Кенаров ще трябва да докаже, че той действително е бил задържан, тъй като в полицията липсва заповед за това.

По този повод СРС назначи експертиза и разпита двама свидетели на събитията, разиграли се пред сградата на Министерски съвет вечерта на 2 септември 2020 г. Фотографка, заснела момента, в който униформени влачат Кенаров в посока към бул. "Дондуков", разказа пред съда, че го е чула няколко пъти да се легитимира като журналист.

Самият журналист свидетелства, че многократно е искал отвелите го полицаи да се представят, защото са били дори без идентификационни номера на униформите, но това не се е случило. Имената на задържалите го служители на МВР не са известни и до днес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG