Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Смазващ ефект над журналисти". МВР е изискало данъчна проверка на Димитър Кенаров


Димитър Кенаров
Димитър Кенаров

В края на април МВР е поискало Националната агенция по приходите (НАП) да направи проверка на журналиста Димитър Кенаров. Това става ясно от съобщение на страницата на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България. Поводът е делото, което той води срещу ареста си.

“След като миналата година наби и незаконно задържа Димитър Кенаров, на 22 април МВР е поискало от съда да изиска справка от Националната агенция за приходите дали са внасяни “съответните данъци, здравни и социални осигуровки”, съобщават от АЕЖ.

Предисторията

Побоят над журналиста беше извършен от полицаи на 2 септември 2020 г. Тогава потърпевшият отразяваше масовия антиправителствен протест в центъра на София, организиран по повод първия работен ден на депутатите в новата сграда на парламента.

Кенаров беше сред десетките задържани и бити от полицията, след като събитията ескалираха, въпреки че неколкократно беше направил опит да се легитимира като журналист. Част от ареста му дори беше заснет от друг присъстващ на демонстрацията и на кадрите ясно се чуваше, че той заявява на полицаите, че отразява протеста.

Впоследствие по случая нямаше образувано досъдебно производство, тъй като прокуратурата отказа да започне такова, след като МВР обяви, че вътрешна проверка в столичната полиция (СДВР) не е открила данни за престъпление.

С идването на новото служебно правителство от длъжност беше освободен главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Един от мотивите за смянаната му беше именно полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналата година.

Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи
Ивайло Иванов

След задържането на Кенаров, Иванов се опита да внуши, че журналистът е арестуван, защото е извършвал закононарушения. “Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършват нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан“, каза тогава бившият главен секртерат припомнят от АЕЖ.

След като Кенаров заведе дело срещу ареста си, МВР смени версията си и вече твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил “поканен” от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември.

Членува ли Кенаров в СБЖ?

Именно делото е и причината МВР да поиска НАП да направи проверка на журналиста. Освен да бъдат проверени данъците и осигуровките на Кенаров, министерството е настояло да бъде направена проверка и дали той членува в Съюза на българските журналисти (СБЖ).

“Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията”, коментират от Асоциацита на европейските журналисти.

"МВР търси ефекта сплашване"

“Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект – сплашване” обясни адвокатът на Кенаров Стоян Мадин, цитиран от асоциацията.

Проверката е пример за използване на държавна институция за репресия
Асоциацията на европейските журналисти

В своя позиция АЕЖ настоява служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да разпореди оттеглянето на искането от 22 април т. г. за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров. "Такава проверка е напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си", казват от асоциацията. .

Това е класически похват използван за постигане на т.нар. “смразяващ ефект” над журналисти, които си търсят правата срещу държавен произвол, допълват от организацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG