Връзки за достъпност

Извънредни новини

Според МВР "няма данни" за полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров


Димитър Кенаров
Димитър Кенаров

Разследване на Министерството на вътрешните работи не е установило полицейско насилие, упражнено срещу журналиста Димитър Кенаров. Проверката по случая е приключила още на 3 декември. Това съобщи сайтът "Сега" след отправяне на запитване по Закона за достъп до обществената информация до Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Журналистът Димитър Кенаров беше бит и задържан, докато снима демонстрациите в София на 2 септември вечерта. По време на 56-ия ден от протестите, искащи оставка на правителството и главния прокурор, бяха задържани над 100 души. Спрямо някои беше употребено насилие.

Кенаров пише за американските издания Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, New York Times, и Virginia Quarterly Review. Отразявайки протеста, той е бил с противогаз, на който пише “Преса”. Както може да бъде видяно във видео материали, събрани от Свободна Европа той многократно казва на полицаите, че е журналист. В момента на задържането си е снимал сблъсъка на жандармерията с протестиращите.

Кой пострада и как пострада? Картини от една паметна нощ
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Проверката на МВР напълно оправдава действията на полицаите. "Комисията по категоричен начин е установила, че няма данни, които да потвърждават и да дават основание за изразената загриженост относно предполагаема атака на българската полиция", казват от СДВР.

Установено е единствено административно нарушение "във връзка с работа с документи", извършено от служител на реда, който ще получи "съответното наказание". От Столична полиция обаче не уточняват в какво се изразява въпросното нарушение, нито пък каква ще бъде конкретната санкция.

12 часа след задържането Кенаров продължава да има видими белези от насилие
12 часа след задържането Кенаров продължава да има видими белези от насилие

Кенаров казва, че е държан на тротоара с белезници в продължение на няколко часа, след което е бил качен на микробус, в който е останал близо час с още петима задържани. По-късно той е откаран в 5-о РПУ, където са му казали, че няма нужда от адвокат. Камерата на репортера е била отнета, счупена и отново поставена на земята.

Впоследствие журналистът показа белези от удари и ритници по лицето и тялото си, а за пълно разследване на случая призоваха негови колеги и евродепутати.

"Според МВР не е имало никакво насилие над мен. Навярно сам съм си нанесъл побой. Навярно сам се ритах в главата с кубинки. Навярно сам съм си причинил синините по цялото тяло. Навярно сам си сложих белезници и сам реших да седя като куче с часове на паважа. Срам, срам, срам!", написа Кенаров във фейсбук, след като научи за резултата от проверката на СДВР.

Други журналисти също казаха, че са пострадали от полицейснко насилие по време на протестите. Полицай е ударил с палка в гърба фотожурналиста от Франс прес Николай Дойчинов, а няколко други репортери, включително Николай Минков от БНТ, са били опръскани с лютив спрей.

Още през септември адвокатът на Кенаров Стоян Мадин изрази съмнения, че МВР би могло да извърши обективна проверка при положение, че става въпрос за действията на негови служители. Непосредствено след инцидента вътрешният министър Христо Терзийски и главният секретар на МВР Ивайло Иванов отрекоха публично Кенаров да е бил обект на неправомерни действия от страна на полицаи.

"Едно е да опиташ да интерпретираш фактите по един или друг начин, друго е да отречеш съвсем очевидни факти", коментира тогава изказванията на официалните лица Кенаров пред Свободна Европа.

Стопкадър от видео, заснело ареста на Димитър Кенаров на 2 септември 2020 г.
Стопкадър от видео, заснело ареста на Димитър Кенаров на 2 септември 2020 г.

В съдебномедицинската експертиза, направена няколко часа след освобождаването на журналиста от ареста се споменават хематоми по ръцете, краката и окото, рана на скалпа, травма на раменната става, контузии и охлузвания по цялото тяло.

"Тези травматични увреждания са получени в резултат от ударни, притискащи и триещи въздействия на твърди тъпи предмети, каквито характеристики могат да имат части от човешкото тяло (ръце, пръсти, крака обути в обувки), теренът и други предмети", пише още в документа, предоставен от Кенаров.

Журналистът, който работи предимно за международни медии планира да заведе дело срещу МВР. "Ако не получа справедливост от българския съд, ще осъдя българската държава в Страсбург", казва той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG