Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълно, задълбочено и безпристрастно". Евродепутати настояват за разследване на насилието над журналисти


Димитър Кенаров
Димитър Кенаров

Пълно, задълбочено и безпристрастно разследване на "предполагаемото нападение от страна на жандармерията над журналиста Димитър Кенаров". За това настояха евродепутати от Работната група по медийните въпроси в писмо до българския министър на вътрешните работи Христо Терзийски.

Призивът е подписан от 10 души, сред които и двама членове на Европейската народна партия – групата в Европейския парламент, към която принадлежат и евродепутатите от ГЕРБ.

Журналистът Димитър Кенаров беше бит и задържан, докато снима демонстрациите в София на 2 септември вечерта. По време на 56-ия ден от протестите, искащи оставка на правителството и главния прокурор, бяха задържани над 100 души. Спрямо някои беше употребено насилие.

От лютивия спрей, използван от полицията, пострадаха и журналисти от няколко медии. Кенаров пише за американските издания Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, New York Times, и Virginia Quarterly Review.

Отразявайки протеста, журналистът е бил с противогаз, на който пише “Преса”, и многократно е казал на полицаите, че е журналист. В момента на задържането си е снимал сблъсъка на жандармерията с протестиращите.

Всички твърдения за тормоз или насилие над журналисти трябва незабавно да бъдат разследвани

В писмото до българския министър членовете на Работната група по медийните въпроси припомнят, че Димитър Кенаров е бил качен на микробус, в който е останал близо час с още петима задържани. “Имаше хора с вид на ултраси, имаше и съвсем обикновени протестиращи, почти деца”, каза Кенаров пред Свободна Европа след инцидента. По-късно той е откаран в 5-о РПУ, където са му казали, че няма нужда от адвокат.

"Камерата на господин Кенаров е била отнета, счупена и оставена на земята, а той е бил задържан и са му поставени белезници", пишат евродепутатите.

Групата по медийните въпроси припомня и как полицай е ударил с палка в гърба фотожурналиста от Франс прес Николай Дойчинов, а няколко други репортери, включително Николай Минков от БНТ, са били опръскани с лютив спрей.

"Всички твърдения за тормоз или насилие над журналисти трябва незабавно да бъдат разследвани. Също така Ви призоваваме да предприемете незабавни стъпки, за да гарантирате, че всички журналисти, отразяващи протести и обществени събития, могат да вършат това безопасно, независимо и с пълната защита на закона", обръщат се евродепутатите към министър Терзийски.

След случилото се с Кенаров Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) също настоя за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи. Подобни призиви имаше и от "Репортери без граници", Комитета за защита на журналистите, Съюза на българските журналисти и други.

"Това, че си журналист, не значи, че трябва да чупиш, че трябва да биеш полицаи, че трябва да извършваш някакви нарушения и престъпления", каза на среща с президента по повод случилото се на 2 септември главният секретар на МВР Ивайло Иванов. По думите му, ако има превишаване на полицейските правомощия, ще има наказани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG