Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма никакви резултати". Битият от полицаи журналист Димитър Кенаров сезира прокуратурата


Адвокат Стоян Мадин и журналистът Димитър Кенаров пред Съдебната палата в София
Адвокат Стоян Мадин и журналистът Димитър Кенаров пред Съдебната палата в София

Журналистът Димитър Кенаров подаде във вторник сигнал в прокуратурата за това, че по време на антиправителствения протест на 2 септември в София върху него е била използвана прекомерна сила от полицаи в нарушение на Закона за МВР (ЗМВР).

Както писа Свободна Европа, тогава той беше задържан от униформени, въпреки че нееднократно се легитимира като репортер. Впоследствие Кенаров показа белези от удари и ритници по лицето и тялото си, а за пълно разследване на случая призоваха негови колеги и евродепутати.

До момента обаче нито от МВР, нито от прокуратурата са изнесли информация за извършена проверка по случая. В същото време вътрешния министър Христо Терзийски и главният секретар на МВР Ивайло Иванов отрекоха публично Кенаров да е бил обект на неправомерни действия от страна на полицаи.

"От 2 септември досега няма никакво развитие. Търсиха ме във връзка с образувано вътрешно разследване, по което трябваше да дам показания. Няма никакви резултати от това вътрешно разследване, не знам на какъв етап е", заяви журналистът пред Свободна Европа малко преди заедно с адвоката си Стоян Мадин да внесат сигнал по случая в Софийската градска прокуратура.

Двамата имат съмнения, че МВР би могло да извърши обективна проверка при положение, че става въпрос за действията на негови служители.

"Мисля, че всичко ще бъде проформа"

"Не мисля, че ще се извърши такава проверка, мисля, че всичко ще бъде проформа. Както видяхме, вече различни лица от МВР – министърът, главният секретар, които казаха, че изобщо няма бити жиурналисти. Едно е да опиташ да интерпретираш фактите по един или друг начин, друго е да отречеш съвсем очевидни факти. Не знам какви ще са действията на прокуратурата и МВР, но се надявам да стигнем до някаква развръзка, да получим някаква справедливост", добави Кенаров.

По думите на адвоката му Стоян Мадин в сигнала, внесен в прокуратурата, са описани данни за използвана срещу клиента му прекормерна сила и престъпление по служба.

"В неговия случай няма издадена заповед за задържане"

"Имаме данни, че не са спазени определени разпоредби на Закона за МВР. Например, в неговия случай няма издадена заповед за задържане. Освен това ЗМВР регламентира точно при какви обстоятелства и по какъв начин може да се използва сила. Твърдим, че в случая такива обстоятелства не са били налице", коментира юристът пред Свободна Европа.

Мадин е адвокат и на няколко от десетките задържани след протеста на 2 септември, при който се стигна до провокации и сблъсъци с полицията. Същата вечер бяха задържани над 100 души, част от които впоследствие бяха обвинени в хулиганство. Съдът обаче освободи всички обвиняеми от ареста, посочвайки, че в няколко случаи един полицай е дал показания срещу различни заподозрени, които по едно и също време са се намирали на различни места.

"Вече съм направил доказателствени искания да се установи дали е възможно този свидетел да бъде на две различни места по едно и също време", заяви по този повод адвокат Мадин във вторник.

Става въпрос за служителя на СДВР Христо Шоколаров. Преди месец Софийският градски съд изпрати на Софийската районна прокуратура сигнал, за да бъде проверен полицаят за евентуално престъпление срещу правосъдието – лъжесвидетелстване. До момента от прокуратурата обаче не са съобщавали дали са предприели някакви действия по отношение на Шоколаров.

Малко по-късно във вторник вътрешният министър заяви пред журналисти, че проверката в МВР по случая с ареста на Кенаров продължава, въпреки че той не е предоставял "медицински документи за нанесени телесни повреди".

"Чрез негов адвокат бяха входирани негови обяснения чрез интернет"

"Отговорихме, мисля на 24 или 25 септември. До тогава Кенаров не беше предоставил конкретни данни и информация по отношение на този случай. Едва на 23-ти чрез негов адвокат бяха входирани негови обяснения чрез интернет. Така че нашата проверка продължава", обясни Терзийски след официалното откриване на новата сграда на полицейския участък в Хитрино.

Попитан за резултатите от проверката в МВР за полицейско насилие по време на един от първите протести в София – на 10 юли, министърът припомни, че четирима негови подчинени са били наказани дисциплинарно.

По думите му "нарушенията, които установи проверката, са за превишаване на полицейски правомощия и нарушаване на наредбата за използване на физическа сила и помощни средства". Тези констатации са били предадени на Софийската районна прокуратура, която в момента ги проверява, поясни още Терзийски.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG