Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицаят, заподозрян от съда в лъжесвидетелстване срещу протестиращи, не е отстранен


По време на протеста срещу правителството и главния прокурор на 2 септември се стигна до сблъсъци и масови арести
По време на протеста срещу правителството и главния прокурор на 2 септември се стигна до сблъсъци и масови арести
Кой пострада и как пострада? Картини от една паметна нощ
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

МВР не е отстранило временно от работа служителя на столичната полиция Христо Шоколаров, заради когото преди повече от два месеца Софийският градски съд (СГС) сезира прокуратурата по подозрение, че е лъжесвидетелствал срещу протестиращи. Това става ясно от официален отговор на пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) до Свободна Европа.

Шоколаров беше част от полицейските екипи, ангажирани с охраната на масовия антиправителствен протест в София на 2 септември, на който се стигна до сблъсъци и арести. Той беше сред униформените, дали показания срещу демонстранти, задържани по обвинения в хулиганство.

Въпросният протест се проведе по време на първия работен ден на депутатите в сградата на бившия Партиен дом. През деня имаше сблъсъци между протестиращите и полицейския кордон, а вечерта се появиха десетки млади мъже, които започнаха да замерят униформените с бомбички, факли, бутилки и камъни. Това доведе до разпръсването на демонстрантите със сила и десетки арести, а много хора се оплакаха от полицейско насилие, включително журналисти.

Мнението на съда

При разглеждането на мерките за неотклонение на общо седмина обвиняеми протестиращи на втора инстанция на 10 септември, СГС посочи в определението си, че полицаят Христо Шоколаров твърди, че по едно и също време е наблюдавал на две различни места две различни групи хора да извършват хулигански действия.

Очевидно е невъзможно свидетелят да се намира в един и същи ден и час на различни места и да концентрира вниманието си върху различни лица.
Софийски градски съд

„В този смисъл показанията на свидетеля Шоколаров се явяват компрометирани, тъй като очевидно е невъзможно свидетелят да се намира в един и същи ден и час на различни места и да концентрира вниманието си върху различни лица“, приеха съдиите Ани Захариева, Андрей Ангелов и Адриана Атанасова, изключвайки думите на униформения от доказателствата по делото.

Тъй като Шоколаров беше единственият очевидец, подкрепил обвиненията срещу шестима от задържаните, СГС отмени мерките им за неотклонение и ги освободи. Освен това изпрати на Софийската районна прокуратура (СРП) протоколите от заседанието си и от разпитите на полицая „за преценка наличието на престъпление против правосъдието“.

Даването на лъжливи свидетелски показания пред съда „или пред друг надлежен орган на властта“ е престъпление и според Наказателния кодекс се наказва с до 5 години затвор. Затова съдът сезира СРП, за да прецени дали Шоколаров трябва да бъде разследван, обвинен и съден.

Мълчанието на прокуратурата

Въпреки публично известните подозрения, че полицаят е лъжесвидетелствал срещу протестиращи, над два месеца по-късно Софийската районна прокуратура отказва да предостави информация дали е образувала проверка по случая.

На 6 октомври Свободна Европа се свърза с говорителя на СРП Невена Зартова и тя пое ангажимент да отговори на този въпрос, но след това спря да отговаря на служебния си телефон. На 14 октомври Свободна Европа отправи и писмено запитване до Зартова, а след това помоли за съдействие и Дирекция „Публична комуникация“ в прокуратурата, но до публикуането на този текст отговор все още липсва.

"Ще го удушите". Арести, лютив спрей и сблъсъци на протеста
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Затова на 13 ноември Свободна Европа отправи два въпроса до пресцентъра на МВР: извършвана ли е вътрешна проверка в МВР срещу Христо Шоколаров и ако да – какви са резултатите; както и дали той е бил отстраняван от работа от 10 септмври досега и ако да – по какви причини?

Още на същия ден от столичната полиция заявиха, че по случая е в ход вътрешна проверка, но не конкретизираха кога е била образувана. Добавиха и, че Шоколаров продължава да ходи на работа. По закон тези проверки са с едномесечен срок, който може да бъде удължаван, ако това е необходимо.

Все още обаче остава неясно дали прокуратурата ще извърши ефективна проверка по случая, сравнявайки показанията на Шоколаров, както направи съдът, или ще се ограничи само с констатациите на СДВР.

Въпросите на защитата

Излиза, че е използван един и същ свидетел, който е бил на две различни места по едно и също време.
Адв. Стоян Мадин

Стоян Мадин е адвокат по две досъдебни производства за хулиганство, по които е свидетелствал Шоколаров. Засега той също не е уведомен дали прокуратурата проверява полицая за лъжесвидетелстване. Мадин е направил искания за събиране на допълнителни доказателства, защото „излиза, че е използван един и същ свидетел, който е бил на две различни места по едно и също време“. Дали исканията му са уважени обаче, той все още няма представа.

Мадин защитава и журналиста Димитър Кенаров, който беше бит и арестуан по време на протеста на 2 септември. Тогава от МВР отрекоха да е имало полицейско насилие над журналисти, въпреки че Кенаров се беше легитимирал като репортер преди да бъде заключен и ритан от униформени. В началото на октомври той подаде сигнал за полицейски произвол в прокуратурата, но все още няма информация дали разследващите са предприели някакви действия.

„По случая с Димитър Кенаров също имаше някаква вътрешна проверка в СДВР, но не знаем на какъв етап е“, добави още адвокат Мадин, който в момента обжалва пред съда арестите на общо трима свои клиенти от вечерта на 2 септември. Когато съдът насрочи разглжедането на тези казуси, юристът планира да изиска справка за действията на прокуратурата и МВР по тези сигнали – и за полицейско насилие, и за лъжесвидетелстване.

Единствената обобщена информация по темата досега беше съобщена от главния прокурор Иван Гешев по време на изслушването му пред парламентарната правна комисия в средата на октомври. В отговор на въпрос на депутата от БСП Явор Божанков тогава той заяви, че в Софийската районна прокуратура са образувани 8 проверки за полицейско насилие. Какъв е техният развой към момента обаче не е известно.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG