Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън освободи от санкции фирмата, която отговаря за "Северен поток 2"


Джо Байдън
Джо Байдън

Съединените щати няма да налагат санкции на фирмата, която отговаря за строителството на финалния етап от газопровода "Северен поток 2". Това съобщи държавният секретар Антъни Блинкен в доклад до Конгреса в сряда. Санкции не се предвиждат нито за фирмата, нито за нейния директор.

Блинкен обясни, че допълнителните санкции се отменят заради "националния интерес".

По-рано външният министър на Германия Хайко Маас каза пред журналисти, че докладът описва санкции срещу редица юридически лица. Но в него има "президентски изключения" за компанията, която ръководи проекта - Nord Stream 2 AG, както и за нейния главен оперативен директор.

Газопроводът, който свързва Русия и Германия, е построен на близо 95 %. Проектът "Северен поток 2" е силно критикуван от САЩ, защото ще засили зависимостта на Европа от руски енергийни доставки.

САЩ вече обявиха няколко серии от санкции срещу "Северен поток 2", които накараха някои фирми да се оттеглят от работа по проекта. Сега Вашингтон изключва от списъка основната компания, отговорна за изграждането на тръбата.

Сенатори от двете основни партии в САЩ критикуваха това решение на президента Джо Байдън. Демократката Джийн Шахин от външната комисия в Сената каза, че е разочарована от решението. Според нея Белият дом трябва да направи "всичко възможно, за да предотврати завършването на "Северен поток 2".

Републиканецът Джим Риш каза, че това е "подарък за Путин".

Мажоритарен собственик на компанията Nord Stream 2 AG е руският газов гигант "Газпром".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG