Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Позитивен сигнал" за среща между Джо Байдън и Владимир Путин


Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин
Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин

Държавният секретар на Съединените американски щати (САЩ) Антъни Блинкен и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров се срещнаха в сряда в Рейкявик, Исландия.

След това Лавров коментира, че срещата е била "конструктивна", но има "сериозни различия" в начина, по който двете държави гледат на света.

Кремъл определи разговорите като "позитивен сигнал" за провеждане на среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин.

Срещата между Блинкен и Лавров е първата на толкова високо равнище, откакто Байдън встъпи в длъжност като президент. Двамата участват в провеждащото се в Рейкявик двудневно заседание на Арктическия съвет.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти в четвъртък, че Москва ще анализира срещата преди Путин да вземе решение дали да се срещне с Байдън.

Песков приветства решението на САЩ да изключи от санкциите фирмата, която отговаря за строителството на "Северен поток 2".

Руският външен министър Лавров каза, че се надява лидерите на САЩ и Русия да намерят начин да подобрят отношенията между враговете от Студената война, дори и техните виждания "да се разминават сериозно, когато става дума за нашата оценка на международната ситуация и нашия подход за нейното разрешаване".

Официален представител на САЩ описа срещата като преминала в "делови стил" и "продуктивна". Според него обаче няма пробив и работата за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон ще продължи в следващите седмици и години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG