Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корнелия Нинова опитва да създаде лява коалиция без Мая Манолова


Мая Манолова и Корнелия Нинова
Мая Манолова и Корнелия Нинова

Председателят на БСП Корнелия Нинова е поканила на преговори за общо явяване на избори Татяна Дончева (Движение 21), Румен Петков (АБВ) и Георги Кадиев (Нормална държава). Целта е създаването на голяма лява коалиция, с която левицата да успее да си върне част от гласовете, след изборната загуба на 4 април.

Тогава БСП отбеляза исторически най-ниския си електорален резултат от под 500 000 гласа и останаха третата по големина партия в парламента с 15,01%, изпреварени от ГЕРБ и "Има такъв народ".

Информацията за разговорите се появи под формата на слухове, публикувани в няколко сайта, някои от тях близки до БСП. От цитираните имена прави впечатление отсъствието на Мая Манолова (Изправи се.БГ), която на предишните избори се яви с коалиция “Изправи се! Мутри, вън!”, заедно с ЕНП на Мария Капон, партията на Татяна Дончева и части от т.нар. Отровно трио.

Преговори се водят, резултатът – на 26 май

Пред Свободна Европа от БСП потвърдиха, че са инициирали разговори за общо явяване на избори, но отказаха да коментират подробности. Председателят на “Движение 21” Татяна Дончева не отрече да се водят преговори. “За техния резултат трябва да изчакаме 26 май”, добави тя лаконично.

По-оптмистично в социалната мрежа Фейсбук се изказа бившият депутат от БСП, който учреди партия “Нормална държава”, Георги Кадиев. Той сподели публикация за евентуалното обединение и написа, че “това е пътят”.

Мая Манолова каза пред Свободна Европа, че не участва в “подобно нещо”.

“Не водя никакви разговори и никакви преговори с БСП, не сме канени, въпреки че на места върви такава информация”, коментира още Манолова.

Членове на ръководството на БСП коментирха неофициално пред Свободна Европа, че Манолова не трябва да бъде изолирана, за да бъде успешно лявото обединение преди изборите.

“Истината е, че ако някой носи гласове това са Манолова и Дончева, останалите са, за да можем да кажем, че сме привлекли към нас отцепилите се леви, а Нинова да бъде представена като обединител”, коментира човек от "Позитано" 20, пожелал анонимност.

Тези думи се потвърждават от изборните резултати на 4 април. Тогава АБВ получи гласовете на 14 798 души, което възлиза на 0,46% подрепа. “Нормална България” на Георги Кадиев пък изобщо не се яви на вота. За сметка на това “Изправи се! Мутри, вън!” получи 150 000 гласа (4,72%).

В БСП смятат, че има смисъл да се разговаря именно с Манолова и Дончева и по още една причина. Те двете бяха най-ярките депутатки, причислявани към лявото пространство, в краткия 45-ти парламент. Допълнителен дивидент, според социалисти, може да бъде Комисията по ревизията в него, която произведе скандала с агробизнесмена Светослав Илчовски и доведе до признания за помощ от страна на премиера към фирма “Градус” и нейния собственик Иван Ангелов.

Какво ще прави Мая Манолова

На въпрос какво възнамерява да прави Мая Манолова отговори пред Свободна Европа, че не смята да прави “нищо различно”.

“Има формат, в който сме се явили на избори, вървим си към него”, каза тя.

Форматът, за който Манолова говори, е коалицията, в която влизат партията на Татяна Дончева, “Движение България на гражданите”, ЕНП на Мария Капон и познатите от протестите на 2020 г. адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Те двамата, заедно с настоящия служебен министър на културата проф. Велислав Минеков, се наричаха “Отровното трио” и бяха едни от организаторите на антиправителствените демонстрации.

Без “Движение 21” обаче Манолова остава в изолация в коалицията “Изправи се! Мутри, вън!”. Причината е, че за 10-те дни на съществуване на 45-ото Народно събрание формацията беше на косъм да се разцепи два пъти.

Първият път причина за това стана интервю на Николай Хаджигенов пред БНТ, в което той заяви готовност “да се жертва”, за да стане министър в коалиционно правителство. Думите му предизвикаха пресконференция на Манолова и Дончева, които изразиха несъгласие с него.

Вторият скандал беше около предложение на Хаджигенов, Бабикян и Капон, които настояваха в правилника на парламента да се запише, че ако депутати напуснат една парламентарна група, те могат да се присъединят към друга. Действията им бяха прочетени като опит да се отцепят от “Изправи се! Мутри, вън!” и да се присъединят към друга група.

В момента освен разговорите, инициирани от Нинова за “широка лява коалиция” се водят и други преговори за това кой ще влезе в “Изправи се! Мутри, вън!”. Според обясненията на Мая Манолова обаче тя няма да участва в договорки с БСП.

Каквото и да се случва обаче ще се реши и ще бъде окончателно ясно до другата сряда, тъй като тогава е крайният срок, в който партиите и коалициите ще подават заявления в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите.

XS
SM
MD
LG