Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме достатъчно". Унгария не се включи в новата сделка на ЕС за 1,8 млрд. дози от Pfizer


Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимката е архивна
Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимката е архивна

Унгария е единствената страна от Европейския съюз (ЕС), която не пожела да се включи в новата обща сделка с Pfizer/BioNTech за доставка на още до 1,8 млрд. дози от ваксината срещу COVID-19.

Европейската комисия потвърди в четвъртък, че е сключила третата поред сделка на ЕС с двете фирми за покупка на ваксини до 2023 г.

Досега ЕС вече е поръчал 600 млн. дози от препарата на Pfizer/BioNTech с два предишни договора.

"Унгария не се включи в сделката", каза говорител на Европейската комисия.

Началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, Гергели Дюлаш, каза, че страната е решила да не участва в общата покупка, защото е доволна от доставките до момента.

Дори и да се наложи допълнителна трета доза, т.нар. booster, "имаме достатъчно ваксини от източни и западни производители", каза Дюлаш на пресконференция в Будапеща в четвъртък.

Унгария е единствената страна в ЕС, която започна имунизация с руска и китайска ваксина, още преди те да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

В началото България пренебрегна ваксината на Pfizer и поръча много повече от AstraZeneca. След проблемите с доставките обаче и разколебаването на част от хората от тази ваксина, правителството поръча още 2,9 млн. дози към първоначално договорените 1 млн. дози от Pfizer.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG