Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата възложи проверка на Бюрото за контрол на СРС за подслушваните политици


Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и председателят на ДАНС Димитър Георгиев по време на брифинг през април
Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и председателят на ДАНС Димитър Георгиев по време на брифинг през април

Софийската градска прокуратура (СГП) е възложила проверка на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) във връзка с информацията за подслушвани политици, изнесена преди ден от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов и потвърдена от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Това съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение с уточнението, че по този повод Бюрото ще провери Дирекция „Вътрешна сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР, както и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

В съобщението обаче не се посочва Държавната агенция технически операции (ДАТО), която беше спомената преди ден от Рашков в контекста на използвани СРС-та срещу политически лидери и водачи на листи на последните парламентарни избори от 4 април.

В четвъртък вечерта служебният вътрешен министър потвърди, че е получил информация и за унищожаване на материали с ДАНС във връзка с това подслушване. Освен това Рашков заяви, че срещу него е имало образувано дело в прокуратурата заради медийна публикация, че той и зам.-шеф на ДАТО подготвяли скандал с подслушване, насочен срещу главния прокурор.

Малко след това говорителката на главния прокурор Сийка Милева коментира пред БТА, че това твърдение не отговаря на истината и такова досъдебно производство не е образувано. По думите ѝ „в интерес на правовия ред“ би трябвало „длъжностни лица да се въздържат от разпространението на неистини и фалшиви новини“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG