Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел не успя да сдобри София и Скопие. България няма да се откаже от ветото


Министър–председателят Стефан Янев (в средата), министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва (ляво) и еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи (дясно)
Министър–председателят Стефан Янев (в средата), министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва (ляво) и еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи (дясно)

Не може да се очаква промяна в позицията на България за началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Това казаха премиерът Стефан Янев и външният министър Светлан Стоев след срещи с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и външния министър на Португалия Аугущо Сантуш Силва, които бяха в София в опит да посредничат за разрешаването на спора със Скопие.

Подобна позиция изрази и президентът Румен Радев, който посочи, че разширяването на ЕС трябва да е основано на постигането на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите.

„Затова ние искаме да видим не декларации, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални интереси”, е цитиран да казва Радев в прессъобщение на президентството.

Срещата на Румен Радев с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей и външния министър на Португалия Аугущо Сантуш Силва
Срещата на Румен Радев с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей и външния министър на Португалия Аугущо Сантуш Силва

„По тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония“, каза Стефан Стоев след срещата в Министерството на външните работи. „За нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство.“

Премиерът Стефан Янев, който се срещна по-късно с представителите на Европейската комисия и португалското председателство на Съвета на ЕС, също е потвърдил, че българската позиция остава непроменена. Той „обърна внимание, че до момента не може да се очертае положителна тенденция по отношение на преодоляването на ключовите противоречия“, се посочва в съобщението за срещата, изпратено от правителствения пресцентър.

София блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Тогава България единствена от всички държави в ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

Управляващите в България продължиха да защитават тази своя позиция и през следващите месеци. Още при поемането на властта служебният министър на външните работи Светлан Стоев каза, че служебният кабинет няма как да промени позицията на България.

Министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва, на България Светлан Стоев и комисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи
Министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва, на България Светлан Стоев и комисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи

Българските представители са потвърдили по време на срещите подкрепата на България за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, но при спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство.

По думите на еврокомисаря за разширяването Оливер Вархеи посещението в София е било с цел да се обсъдят следващите стъпки.

„Ние сме в решаващ момент. Министър Сантуш изброи многото решения, които бихме могли да вземем и трябва да вземем, и поради тази причина ние сме тук, за да водим политически диалог с България и да видим как можем да продължим напред заедно“, каза той, цитиран от пресслужбата на Европейската комисия.

Външният министър на Португалия, която в момента е председател на Съвета на ЕС, Аугущо Сантуш Силва каза, че е „ключово да се слушат българските предложения, инициативи и тревоги“.

Според агенция БГНЕС предложението на португалското председателство, представено на срещите в четвъртък, е било българските условия да бъдат включени в рамките на Процеса за стабилизиране и асоцииране, който цели сближаване на държавите от Западните Балкани и Европейския съюз. Според информация на агенцията това предложение не е приемливо за България.

След разговорите в България Вархеи и Сантуш заминават за Скопие за разговори с президента Стево Пендаровски, министър-председателя Зоран Заев и двамата вицепремиери, външният министър Буяр Османи и отговарящият за европейските въпроси Никола Димитров.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по разширяването на ЕС и по съседството Оливер Вархеи
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по разширяването на ЕС и по съседството Оливер Вархеи

По-рано Оливер Вархеи се е срещнал с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в централата на партията, съобщи БТА. Основната тема на разговора е бил подписаният през 2017 г. договор за добросъседство между България и Северна Македония. Според прессъобщение на ГЕРБ Борисов е казал, че Европа трябва да продължи да работи активно по темата за евроинтеграцията на Северна Македония и Албания, отчитайки позициите на всяка една страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG