Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция е на първо място в ЕС по заболеваемост от COVID-19. Смъртността остава ниска


Увеселителният парк Лесеберг в Швеция е затворен заради увеличението на броя на случаите на коронавирус в района.
Увеселителният парк Лесеберг в Швеция е затворен заради увеличението на броя на случаите на коронавирус в района.

Швеция зае първото място в Европейския съюз (ЕС) по заболеваемост от COVID-19. Това показват данни на европейските здравни власти, цитирани от Франс прес. Броят на регистрираните смъртни случаи обаче остава сред най-ниските в общността.

За първи път от началото на годината Швеция изпревари останалите страни членки на ЕС по брой нови случаи на 100 хил. души, регистрирани за период от 14 дни. В четвъртък страната достигна равнище от 577 случаи на 100 хил. души за последните две седмици по данни на Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания, което е и най-високият показател за целия ЕС.

На второ място след Швеция е Литва с 563 нови случая, а Кипър е на трето място с 522. За сравнение в съседната на Швеция Финландия бяха отбелязани 53 нови случая на 100 хил. души население. В началото на май Швеция премина границата от 1 милион заболели и оттогава насам регистрира нива на заболеваемост, близки до най-високите в съюза.

„Много страни в Европа отбелязаха значително по-високи нива на заболеваемост от това, което регистрираме ние в момента. Така че това вероятно се дължи на едно сравнително закъсняло увеличаване на броя на случаите в рамките на тази – надявам се – последна трета вълна“, каза на специална пресконференция шведският епидемиолог Андерс Тегнел.

Скандинавската страна е от малкото, които не наложиха локдаун в нито един период от пандемията. Вместо това правителството разчиташе на предимно доброволни ограничения. От ноември насам обаче властите започнаха постепенно да затягат мерките, включително въвеждайки забрана върху продажбата на алкохол след 20:00 ч. и публичните събирания на повече от осем души. От март кафенетата, баровете и ресторантите работят само до 20:30 ч.

На този фон броят на смъртните случаи остава значително по-нисък от този в другите европейски страни. Докато Швеция регистрира 12 смъртни случая на 1 милион души, в Унгария и Хърватия този показател е съответно 133 и 128 души на 1 милион жители.

В четвъртък общият брой на смъртните случаи от COVID-19 в Швеция от началото на пандемията достигна 14 351, което поставя страните в средата на класацията в Европа, макар и доста по-напред от други скандинавски държави като Финландия, Норвегия и Дания.

Статистическите данни показват също, че в сравнение с останалите европейски страни през 2020 г. Швеция е регистрирала по-ниски нива на надвишена смъртност (смъртност над обичайната за даден период от време).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG