Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хийтроу" отваря терминал за пътници от рискови държави


Най-голямото британско летище "Хийтроу" ще отвори терминал специално за пътници, пристигащи от страни от "червения списък" с най-голям риск от заразяванес COVID-19, предаде БНР. Решението идва след критиките към летището и правителството, че пристигащите от тези рискови страни се редят с часове на една и съща опашка с всички останали пътници.

От 1 юни всички пътници, пристигащи на "Хийтроу" от държави от "червения списък", ще преминават през Терминал 3, който беше затворен за последната година. Оттам хората ще пътуват до хотели, където да прекарат задължителната 10-дневна карантина.

Само 12 дестинации попадат в "зеления списък" на правителството, пристигащите от които не трябва да се изолират.

Най-голям е броят на страните в "жълтия списък", сред които и България. Пътниците от тези държави трябва да се самоизолират в домашни условия. Правителството обаче съветва британците да не пътуват до страните от тази категория. С очакванията, че някои от тях скоро могат да бъдат преместени в "зеления списък", властите се надяват, че отварянето на Терминал 3 само за рискови страни ще облекчи работата на гранична полиция.

Системата за пътувания на принципа на "светофара" се преразглежда на всеки три седмици.

Междувременно Германия налага 14-дневна карантина на пристигащите от Обединеното кралство в страната, обяви Германският институт по обществено здраве. Причината - нарастването на случаите на зараза с индийския вариант на коронавируса във Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG