Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларуските сили за сигурност нахлуха в телевизионно студио


Част от екипа на Belsat в Минск
Част от екипа на Belsat в Минск

Беларуските сили за сигурност нахлуха в телевизионно студио в Минск. Tова се е случило на 21 май в Belsat TV – канал, който излъчва критични репортажи за президента Александър Лукашенко. Униформените са влезли по време на подготовката за заснемане на предаване и са задържали шестима души, сред които четирима оператори. Водещият Хлеб Лабадзенка потвърди за случилото. От властите в Беларус все още няма официално съобщение.

През април каналът излъчи разследване за бизнес сделките на снахата на авторитарния лидер Лукашенко и други хора, свързани с него.

Belsat е дъщерно дружество на полската обществена телевизия Telewizja Polska. Кореспондентите на канала са тормозени и задържани в миналото от властите. Телевизията се финансира от няколко европейски правителства и фондации и има кореспонденти в Украйна, Русия, Литва и други европейски държави.

Беларус е обхванат от почти безпрецедентни политически сътресения от август миналата година, когато Лукашенко обяви победа на оспорвани президентски избори.

В страната се проведоха големи протести. Силите на реда арестуваха хиляди, включително десетки журналисти, които отразяваха митингите. Повечето от водещи опозиционни лидери напуснаха страната или бяха арестувани, а властите засилиха натиска върху независимите медии.

Много кореспонденти бяха лишени от акредитациите си. По-рано тази седмица полицията започна разследване на най-голямата независима онлайн медия в страната Tut.by. Домовете на няколко редактори бяха претърсени, а достъпът до уебсайта – блокиран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG