Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия спечели "Евровизия"


Италия е големият победител на песенния конкурс „Евровизия“, който се проведе в Ротердам. Рок песента Zitti е buoni на групата Måneskin спечели гласовете на журито и зрителите. Това е нов успех за италианската рокбанда след победата им на „Санремо“. Песента е с послание за различните.

На второ и трето място се класираха песните на Франция и Швейцария.

Българската участничка Виктория завърши на 11-а позиция, след като дълго остана в челната шестица, но вота на зрителите се оказа недостатъчен, за да я класира по-напред.

Това е третата победа за Италия на "Евровизия" след триумфа на Джилиола Чинкуети през 1964 г. и на Тото Кутуньо през 1990 г.

Победата на Måneskin се дължи преди всичко на вота на европейските телевизионни зрители –318 точки, добавени към тези от специалното жури – или общо 524 точки.

"Евровизия" 2021 се проведе след година прекъсване заради пандемията.

Конкурсът се организира от Европейския съюз за радио и телевизия от 1956 г., което го нарежда сред най-продължителните телевизионни предавания в света. Публиката му в последните години варира между 150 и 750 милиона зрители в международен мащаб. Излъчва се и в страни като Австралия, Канада, Индия, Южна Корея, САЩ, Нова Зеландия и Китай.

Най-големият успех на Бългaрия до момента е участието на Кристиан Костов през 2017 г, когато се класира на второ място.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG