Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 60 държави поискаха премахване на патентите върху ваксините


Над 60 държави се подписаха за разширяване на обхвата на предложението за премахване на патентите върху ваксините. Това съобщи Франс прес.

Предложението беше направено от Световната търговска организация. Новият текст вече е предоставен на страните членки на организацията и предвижда отмяна на правата за интелектуална собственост не само за ваксини срещу COVID-19, но и за лечения, диагностика, медицински апарати и защитно оборудване.

Данни за документа представиха благотворителната организация "Лекари без граници" и неправителствената организация "Knowledge Ecology International" (KEI).

Световната търговска организация не потвърди незабавно автентичността на документа, но дипломат, близък до участниците в дискусиите, потвърди, че той е истински и е разпространен до всички членове на организацията.

В предложението на 60-те държави се предвижда отмяната на патентите да важи за 3 години. Според "Лекари без граници" Китай и Русия са сред страните, които подкрепят идеята.

От октомври Световната търговска организация, начело с Индия и Южна Африка, призовава за отмяна на патентите за ваксини. Първоначално идеята беше посрещната с ожесточена съпротива от фармацевтичните гиганти и държавите, от които произхождат.

Но позициите омекнаха, след като Вашингтон подкрепи идеята, а тази седмица Европейският парламент гласува с крехко мнозинство призив към Брюксел също да подкрепи отмяна на патентите за ваксини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG