Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия постави ултиматум на Гугъл да заличи 5000 видеа


Полицията ескортира протестиращи срещу ареста на Алексей Навални. Платформите Ютюб, Фейсбук и ТикТок са най-използването средство за призив към протестни действия в Русия
Полицията ескортира протестиращи срещу ареста на Алексей Навални. Платформите Ютюб, Фейсбук и ТикТок са най-използването средство за призив към протестни действия в Русия

Руският комуникационен регулатор Розкомнадзор даде 24 часа на Гугъл да изтрие от платформите си съдържание, което беше определено като забранено. Технологичният гигант е заплашен от финансови санкции и дори спиране на достъпа на територията на Русия.

В понеделник Розкомнадзор съобщи, че от платформата Ютюб не са премахнати около 5 000 “забранени” видеа, 3 500 от които подстрекават към “екстремизъм“. За 900 от материалите има и съдебни решения. Гугъл може да получи и глоба от 4 млн. рубли (54 хил. долара), ако не премахне съдържанието до 24 часа.

Розкомнадзор е изпратила 26 000 нотификации до ръководството на Гугъл относно необходимостта да се изтрие нелегалната информация, съобщи ТАСС.

“В случай на повторни нарушения размерът на глобата може да бъде увеличен до една десета от общите годишни приходи на компанията“, съобщават още от руския регулатор.

Засега от руския клон на Гугъл не са излизали с официална позиция по случая.

Розкомнадзор твърди, че видеата са забранени заради съдържание, свързано с това как могат да бъдат закупувани наркотици, убийства на животни, както и материали на терористични и екстремистки организации.

Ултиматумът е поредният проблем за Гугъл в Русия след като преди седмици руски апелативен съд постанови проправителствените канали на Царград ТВ и бившия му главен редактор Александър Дугин, да бъдат възстановени. Технологичният гигант обжалва решението, но е заплашен от глоба от по 1360 долара за всеки ден, в които не възстановява каналите.

Големите платформи като Ютюб, Фейсбук и ТикТок се превърнаха в основно средство за агитация и разпространение на материали от протестите в страната. Това доведе до все по-голямо затягане на режима им на работа на територията на Руската федерация, сред които законодателни промени, включващи рестрикции на онлайн трафика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG