Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ призова Янаки Стоилов за мерки срещу съдебния тормоз над журналисти


Служебният правосъден министър Янаки Стоилов
Служебният правосъден министър Янаки Стоилов

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) поиска среща със служебния правосъден министър Янаки Стоилов, на която да бъдат обсъдени мерки срещу упражняването на съдебен тормоз над журналисти.

Това се казва в позиция на организацията по повод съдебни искове, заведени в рамките на два дни от кипърски гражданин и бившия ръководител на Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев срещу финансовия редкатор на "Капитал" Николай Стоянов.

Според АЕЖ в случая "без съмнение" става въпрос за т.нар. SLAPP – Strategic Lawsuit Against Public Participation (Стратегически дела срещу публично участие), при които основаната цел е сплашване на журналисти, които правят разкрития за нередности или порочни практики.

От организацията припомнят, че това е поредно репресивно действие на Мавродиев срещу "Капитал" и негови журналисти. Докато беше начело на КФН, този орган наложи серия от глоби на изданията на "Икономедиа", които впоследствие бяха отменени от съда. Освен това той заведе и частни дела срещу четирима журналисти на "Капитал".

Сега Мавродиев и кипърецът Майкъл Тимвиос са завели искове срещу Николай Стоянов, като според АЕЖ "тази атака съдържа елемент на отмъщение, тъй като Мавродиев бе принуден да напусне поста си заради разкрития на Николай Стоянов за дейността на ББР и отпускането на огромен кредит на колекторска фирма".

"Случващото се е резултат на първо място от провала на прокуратурата да изправи пред правосъдието всички виновни за две от най-големите афери в последните години – фалита на КТБ и източването на ББР. Факти и за двете афери бяха изнесени от журналисти като Николай Стоянов, но прокуратурата остана сляпа за част от доказателствата и дори си позволи да чете превратно част от тях, например инициалите Д.П. като числото "10", се казва още в позицията на журналистическата асоциация.

Тя посочва още, че така и не е станало ясно "защо прокуратурата отказва да се занимава със случващото се в Българската банка за развитие по време на управлението на Мавродиев, не разследва и ролята му в делата срещу Евелин Банев – Брендо, а адвокатурата го прибра под лоното си".

Освен за разговор със служебния правосъден министър, от АЕЖ призовават Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия, в която Мавродиев е вписан, "да вземат отношение към действията му".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG