Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на културата заговори за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков


Служебният министър на културата Велислав Минеков
Служебният министър на културата Велислав Минеков

Служебният министър на културата Велислав Минеков може да предизвика оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Това заяви той по време на брифинг във вторник.

“Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да предизвикам оставката на господин Кошлуков”, каза Минеков.

Повод за реакцията му е фактът, че в събота БНТ, заедно с другите две национални, частни телевизии, прекъсна редовнитa си програмa, за да предава извънредния брифинг на ГЕРБ, посветен на информацията за подслушване преди изборите политици. По негови думи, тъй като БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност, прекъсването на редовните им програми е необходимо само при извънредни ситуации.

“Много добре е описано кога може да се получи такава прекъсване - при земетресение, бомбардировки, война, при явления, които представляват заплаха за националната сигурност. Тези нарушения започват да стават систематични”, каза той и добави, че с оглед на случилото се би трябвало всички други партии да имат право на излъчване на подобен брифинг.

По време на протестите с искането за оставка на правителството и главния прокурор от лятото на 2020 г., често митинги се провеждаха и пред сградата на БНТ, а част от исканията бяха свързани с оставката на Кошлуков. “Отровното трио“, от което беше част Минеков, бяха сред основните организатори на протестите.

По време на брифинга във вторник служебният министър съобщи още, че ще бъде формиран нов специализиран полицейски отряд, който ще охранява културното наследство. Това ново звено ще бъде едновременно на подчинение на министерствата на културата и вътрешните работи. Целта е да има по-сериозно противопоставяне срещу износа на предмети с висока културна стойност, попадащи под закрилата на закона. Той добави още, че е необходимо да бъдат извършени задълбочени проверки на това, което се е случило и се случва в сектор култура, както и да се подготвят необходими законодателни промени, които от години се отлагат.

“Естествено, при липсата на парламент, това няма да бъде реализирано, но аз се надявам, че всичко ще бъде така подготвено, че в деня, в който имаме Народно събрание, тези проекти ще бъдат възприети незабавно”, каза той и открои законите - за културното наследство, за филмовата индустрия, за закрила и развитие на културата и за авторските права.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG