Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Равновесие между човек и природа”. Георги и Стоян, които организират маратона край Синеморец


Стоян Фълджийски и Георги Петров. Снимка личен архив
Стоян Фълджийски и Георги Петров. Снимка личен архив

“Ще се строи ли в Царево в нарушение на закона?”.

“Как се стигна до строежа на първа линия в Синеморец?”.

“Колко още ще се строи в Синеморец?”.

Това е представителна извадка от заглавията на новинарски статии за Синеморец, публикувани през последните месеци.

Като че ли всеки път, когато медийното внимание се насочи към най-южната част от българското Черноморие, става въпрос за строежи. Лесно бихме могли да си помислим, че целият район около Синеморец се е превърнал в строителна площадка.

Това, поне засега, не е вярно. Там стават и други работи.

Георги Петров и Стоян Фълджийски са основните организатори на планинския маратон Каланджа, който цели да запознае по-широка група от хора с природните дадености в околностите на Синеморец.

На 22 май маратонът се проведе за пети пореден път. Участие взеха 730 бегачи, което е най-високият брой участници в историята на събитието досега.

“Първото издание беше през 2016 година. Тръгнахме с очакването, че малко хора биха се включили. Оказа се, обаче, че с всяко изминало издание интересът нараства”, каза Петров пред Свободна Европа.

Негова е първоначалната идея за маратона. Още в началото той си поставя за цел бягането "да запознава хората със Странджа планина, с този красив район.”

Петров работи в сферите на алпинизма и орнитологията, но има и дългогодишен интерес към бягането.

“Започнах да спортувам от съвсем малък. Дълги години се занимавах със спортно ориентиране. Оттам имам пристрастие към бягането в планината.”

Фълджийски е педагог в сферата на екологията. Той споделя желанието на Петров за популяризиране на природата в региона на Синеморец.

“Природата тук е безкрайно разнообразна. Маратонът популяризира мястото като пример за равновесие между човек и природа”, каза Фълджийски.

Самият той прекарва летните месеци в Синеморец от 1999 година насам. Присъединява се към екипа от организатори на маратона, не само защото иска да популяризира природните забележителности на региона, но и защото вярва, че такова мероприятие дава възможност на една растяща група хора да “задоволяват необходимостта си от активен, пълноценен живот.”

Двамата организатори вярват, че маратонът подпомага каузата за опазване на околната среда в Синеморец.

Според Петров участниците в състезанието развиват интерес “всичко да остане така, както е в момента.”

Тези хора са на наша страна що се отнася до опазването на природата.
Георги Петров

“Тези хора са на наша страна що се отнася до опазването на природата,” казва Петров. Фълджийски добавя, че маратонът развива и разбиранията на местната общност за финансовите възможности, които природосъобразните форми на туризъм в региона предоставят.

“Маратонът издърпа началото на летния сезон. Преди туристите започваха да пристигат в края на юни, но откакто започнахме да организираме това мероприятие, в селото има прилив на хора още от края на май.”

Бъдещето на строителството в Синеморец остава неясно. Организаторите на маратона Каланджа, обаче, не позволяват на това да възпрепятства плановете им за идните издания на мероприятието.

“Ще го правим все по-хубаво, за да идват още повече хора, които да се забавляват докато опознават този красив район.”

XS
SM
MD
LG