Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половината възрастни в САЩ вече са с по две дози от ваксина срещу COVID-19


Ваксинацията в САЩ продължава. Снимката е илюстративна
Ваксинацията в САЩ продължава. Снимката е илюстративна

Половината от пълнолетното население в САЩ вече е напълно ваксинирано срещу COVID-19, а над 62% са получили поне по една доза. Затова съобщават здравните власти в страната, които определят постижението като важна стъпка по пътя към окончателното справяне с пандемията.

Масовата ваксинация в държавата продължава на фона на намаляващия брой на смъртните и новорегистрираните случаи. Общият брой на заразените от началото на пандемията е над 33 хиляди, но оздравелите след изкарване на вируса на 26 май са близо 26 хиляди. Починалите достигнаха 591 062 в САЩ, където правителството не успя да ограничи разпространението на заразата в първите етапи на пандемията.

Преди няколко месеца президентът Джо Байдън постави за цел поне 70% от възрастните да получат по една доза от ваксината преди националния празник на 4 юли. Днес тази цел изглежда постижима, смятат от Белия дом.

На 25 май един от производителите на ваксини Moderna публикува информация за проучване, което според компанията показва, че препаратът им е едновременно безопасен и ефективен при 12-годишни деца. САЩ и Канада вече позволиха имунизирането на юноши над 12 години с ваксината на Pfizer/BioNTech.

Moderna ще представят резултатите от своите проучвания при непълнолетни пред световните здравни органи през юни. В Европа се очаква през следващите няколко седмици Брюксел да се произнесе относно прилагането на Prizer-BioNTech на юноши.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG