Връзки за достъпност

Извънредни новини

На грешното място, с грешния човек. Коя е София Сапега, другата арестувана от отвлечения самолет


Снимка на София Сапега от 2019 г.
Снимка на София Сапега от 2019 г.

За последен път Анна Дудич получава съобщение от дъщеря си на 23 май. Тя ѝ пише „мамо“, но приключва дотам. Изглежда сякаш е била прекъсната. По-късно Дудич научава, че 23-годишната ѝ дъщеря е арестувана в Беларус.

Сега майката гледа отново и отново заснето от беларуските власти видео, публикувано във вторник, което показва дъщеря ѝ София Сапега в ареста. И търси следи от изтезания.

„Надеждите ми сигурно се основават на чудо и на знанието, че дъщеря ми определено не е виновна за нищо“, казва Дудич, цитирана от Ройтерс. Тя е отишла да я види в ареста, но е допусната само да ѝ остави дрехи, тоалетни принадлежности и храна, без да се срещне с нея.

Според Анна Дудич цялата вина на дъщеря ѝ София Сапега се състои в това, че е била на грешното място в грешното време.

Тя беше арестувана от властите в Беларус в неделя заедно с приятеля си – журналистът Раман Пратасевич. Двамата пътуваха с полет на Ryanair от Гърция за Литва, който беше принуден да кацне в Минск, съпроводен от изтребители. Пратасевич и Сапега бяха свалени от самолета и арестувани и се предполага, че сега са в следствен арест.

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“.

Раман Пратасевич веднага беше посочен като мишената на това действие заради опозиционната си дейност. По време на масовите протести в Беларус той беше един от хората, които поддържаха най-популярния опозиционен канал в Телеграм – Nexta-Live.

През цялото време той живееше извън Беларус, а когато се озова във въздушното пространство на страната, самолетът, на който пътуваше, беше свален на земята.

София Сапега обаче дори не е гражданка на Беларус. Родена е в Русия и учи в университет в Литва. Според висшето учебно заведение е била на почивка в Гърция и с приятеля си и се е готвила да защити магистърската си теза.

Не е известно да се е занимавала с опозиционна дейност. „София не е изразявала активно позицията си за Беларус и протестите. Семейството ни като цяло е встрани от политиката“, разказва майката на студентката Анна Дудич.

Тогава как стана така, че София Сапега се озова в беларуски арест, където ще остане най-малко два месеца, и може да бъде обвинена в подклаждане на безредици и нарушаване на обществения ред?

Засега единственото логично обяснение е това на майка ѝ – че се е озовала на грешното място в грешното време. И най-вече с грешния човек – приятеля си Раман Пратасевич, смятан на трън в петата на режима на Александър Лукашенко в Беларус.

Според очевидци, цитирани от Дойче Веле, когато Пратасевич рабира, че ще бъде арестуван, той дава телефона и лаптопа си на Сапега. След това тя също е задържана.

Във вторник в социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как София седи на стол и сякаш рецитира предварително подготвен текст – признание, че е била администратор на канал в социалната мрежа Телеграм, в който са публикувани лични данни за служители на беларуските сили за сигурност – действие, което в Беларус се смята за престъпление.

Близките на София Сапега смятат, че това „признание“ е направено под натиск. Лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска написа, че Сапега изглежда подложена на „психологически натиск“. Подобно видео с Раман Пратасевич се появи преди дни предизвика страх за живота на 26-годишният мъж, който според близките си и съмишлениците си е подложен на изтезания в ареста.

Според съобщение на външното министерство на Русия, чиято гражданка е Сапега, тя е арестувана „във връзка с подозрения, че между август и септември 2020 г. е извършила престъпления по няколко члена от беларуския наказателен кодекс“ и може да ѝ бъдат повдигнати обвинения.

Руското външно министерство съобщи, че ще ѝ предостави консулски услуги, но Москва досега не се е застъпила за нея.

София Сапега учи международно право и право на Европейския съюз в Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс – създаден в Минск, но затворен от беларуските власти през 2004 г. и преместен зад граница. Учебното заведение публикува позиция, в която осъди ареста на студентката и призова тя да бъде освободена.

„Солидарни сме с всички незаконно задържани беларуси и тези, които са обект на безпрецедентно политическо преследване. Противопоставяме се на неоправданото задържане на София Сапега“, пише в позицията на университета. В нея Сапега е описана като „уважавана заради академичните си постижения и репутацията си“ сред колегите и преподавателите си.

Ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс е Сергей Игнатов – бивш министър на образованието на България и професор по египтология. Пред бТВ той казва, че десетки студенти в университета са обект на преследване. „Над 50 човека, наши студенти, са арестувани по една или друга причина. Имаме няколко – четирима, които са признати за политически затворници“, каза той.

Майката на София Сапега казва, че иска единствено дъщеря ѝ да бъде отново свободна и да се върне към стария си живот. „Но, разбира се, след неделя вече няма „стар живот“. Ние сме в нов етап от живота си. Нов етап, който е страшен.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG