Връзки за достъпност

Извънредни новини

Човекът, принудил държава да отвлече самолет. Кой е Раман Пратасевич


Раман Пратасевич по време на арест през 2017 г., когато се опитва да отрази протест в Беларус
Раман Пратасевич по време на арест през 2017 г., когато се опитва да отрази протест в Беларус

За последен път го видяхме в понеделник. Беше във видео, заснето от беларуските власти в ареста.

Раман Пратасевич беше в черна блуза с качулка и с белег на главата. Сякаш рецитираше предварително подготвен текст. Каза, че е в арест в Минск, че е добре със здравето и че е направил самопризнания. През цялото време гледа в право камерата, а ръцете му са плътно допрени една до друга.

Видеото е от няколко секунди, но предизвика реакции от политици, правозащитници и обикновени хора. Според близките на Пратасевич записът е бил направен под натиск, след като младият мъж е бил измъчван. „Ето как изглежда Раман [когато е поставен] под физически и психически натиск“, написа лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска.

На 23 май Раман Пратасевич беше арестуван заедно с приятелката си в Беларус, след като самолетът на Ryanair от Атина, Гърция, за Вилнюс, Литва, в който те се намираха, беше принуден да се отклони и да кацне в беларуската столица Минск, съпроводен от изтребители.

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“.

Според пътник от полета, пожелал анонимност, Раман Пратасевич е бил арестуван веднага след кацането на самолета. „Питахме го какво става. Той ни каза кой е и каза: „Тук ме чака смъртна присъда“.

Очевидецът говори пред латвийски сайт. Той допълва, че младият мъж е бил разтреперан.

Оттогава единствената вест от Пратасевич е видеото, което предизвика повече страх за живота му, отколкото успокоение.

Но кой е в крайна сметка Раман Пратасевич и защо един авторитарен режим отвлече цял самолет, само и само да го арестува?

Противник на Лукашенко от десетилетие

Раман Пратасевич е на 26 години, но първият му опит в опозиционната дейност в Беларус датира отпреди 10 години. Майка му Наталия Пратасевич разказа за изданието „Медуза“, че за пръв път е бил арестуван близо до протест, когато е бил на 15 години. Този случай я е принудил да напусне работата си като преподавател по висша математика във Военната академия на Беларус.

През 2012 г., когато е на 17 години, Раман е арестуван отново, защото е бил модератор на две групи в социалната мрежа В Контакте, едната от които се казва „Гади ни се от този Лукашенко“.

Тогава е изключен от гимназията и лишен от стипендията си. След като завършва средното си образование в кварталното училище, Раман е приет да учи журналистика в държавен университет в Беларус, но и от там е изключен.

Според майка му причината е в това, че печели стипендия на името на Вацлав Хавел, давана от Радио Свободна Европа и чешкото външно министерство. Пратасевич е лауреат на стипендията през академичната 2017 - 2018 г., а повод да бъде избран точно той са заслугите му за излъчването на масови протести в Беларус, които не бяха отразени изобщо от контролираните от държавата беларуски медии.

От независим журналист до нарочен за терорист

Оттогава Раман Пратасевич е все в ролята на независим журналист, който информира хората за това какво се случва в Беларус наистина. През 2019 г. напуска Беларус и се мести в Полша. По думите му целта е да избяга от натиска в родината си.

Когато започват масовите протести в Беларус през август 2020 г., Пратасевич и трима негови съмишленици създават един канал в социалната мрежа Телеграм, който се превърна в най-влиятелната опозиционна медия в Беларус – Nexta-Live.

За дейността си за поддържане на канала Пратасевич и съмишлениците му бяха сред лауреатите на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2020 г., която беше присъдена на беларуската демократична опозиция.

Заради своята популярност и влиянието си, каналът се превърна във враг номер едно на режима на Александър Лукашенко, чието преизбиране за президент на Беларус през август 2020 г. беше повод за избухване на масови протести в страната.

Самият канал и логото му бяха обявени за "екстремистко съдържание" от беларуския съд, който издаде заповед за ограничаването им.

Тогава Раман Пратасевич беше вписан в списък на подкрепящите тероризма и му беше повдигнато обвинение за организиране на масови безредици и нарушаване на обществения ред. Беше издадена и заповед за ареста му. Самият той публикува списъка, в който беше вписан, и отхвърли всички обвинения като политически мотивирани.

„Изглежда сякаш държавните власти смятат всеки израз на различно мнение за престъпление“, каза Пратасевич тогава пред Радио Свободна Европа.

През септември 2020 г. Пратасевич напусна Nexta-Live, за да работи за друг популярен канал в Телеграм – „Беларус на главния мозък“ („Беларусь головного мозга“). До ареста си той пребиваваше в Литва, а повод за посещението му в Гърция, откъдето пътува отклоненият от беларуските власти полет на Ryanair, е работата му да отрази пътуване на опозиционната лидерка Святлана Циханоуская.

"Следите от побоите са видими"

Бащата на младия журналист Дмитри Пратасевич каза пред Радио Свободна Европа, че е научил за ареста на сина си от Телеграм. Той е знаел, че Раман е бил в Гърция, но не е знаел кога. „Той не ни информираше винаги къде ходи, сигурно защото не искаше много хора да знаят къде се намира“, добави бащата на журналиста.

Той и съпругата му Наталия живеят от осем месеца извън Беларус, защото се страхуват за сигурността си. И двамата родители винаги са се опасявали, че синът им ще пострада, и невинаги са споделяли възгледите му за управлението в Беларус.

„В крайна сметка обаче се оказа, че той беше прав“, казва Дмитри Пратасевич. „Сегашното управление се страхува от независимите журналисти, от свободата на словото, страхува се, че действията му ще станат видими за целия свят. И сега те показаха на всички какви методи използват.“

Според бащата на журналиста не може да се вярва на твърденията, че синът му е добре, дори тези думи да са произнесени от самия него. „Познавам сина си и се съмнявам, че всичко е наред с него сега. Защото следите от побоите са ясно видими дори във видеото, той е видимо изнервен, не говори каквото мисли.“

XS
SM
MD
LG