Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Държавен тероризъм". България, ЕС и НАТО настояват Беларус да обясни защо е отклонил самолета


Полет FR4978 на компанията Ryanair разтоварва багаж на летището в Минск на 23 май
Полет FR4978 на компанията Ryanair разтоварва багаж на летището в Минск на 23 май

Правителства на страните от Европейския съюз (ЕС) настояха за незабавно обяснение от Беларус за отклоняването на полета от Гърция до Литва, което позволи на беларуските власти да арестуват един от пътниците - опозиционният журналист Раман Пратасевич.

В позиция на българското Министерство на външните работи се казва, че "принудителното кацане на самолет Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми".

Според България, този акт е "абсолютно неприемлив". Българското министерство настоява на всички "незабавно да бъде разрешено да продължат пътуването си до Вилнюс, включително на г-н Раман Пратасевич".

По-рано в неделя полет на нискотарифната авиокомпания Ryanair от Атина за Вилнюс беше отклонен над територията на Беларус и принуден да кацне в столицата Минск заради "заплаха за бомба".

След това беларуските власти задържаха един от пътниците на борда - Раман Пратасевич, който е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус, започнали след смятаните за фалшифицирани президентски избори минали август.

Властите в Беларус разследват Пратасевич за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза.

Полицаи арестуват Пратасевич по време на демонстрация на 26 март 2017 г.
Полицаи арестуват Пратасевич по време на демонстрация на 26 март 2017 г.

Президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че полетът е бил отклонен "насила". Премиерът на Полша Матеуш Моравецки нарече инцидента "осъдителен акт на държавен тероризъм".

Науседа призова международната общност за незабавни действия. Моравецки призова Европейския съвет да обсъди незабавни санкции срещу Беларус по време на срещата си на 24 май.

НАТО съобщи, че наблюдава отблизо ситуацията. "Това е сериозен и опасен инцидент, който изисква международно разследване", каза говорител на Алианса.

Висш представител на правителството на Германия също настоя за "незабавно обяснение" от Беларус.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази загриженост и призова Беларус да освободи полета и всички негови пътници. Според него е необходимо разследване от Международната организация за гражданска авиация.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан каза, че инцидентът изисква "твърд и общ" отговор от ЕС.

Пратасевич беше отведен от полиция малко след кацането на самолета в Минск. На борда не беше открита бомба.

Компанията Ryanair обяви в позиция до Радио Свободна Европа, че екипажът е получил сигнал от беларуските власти за евентуална заплаха на борда и са били "инструктирани да се отклонят към най-близкото летище, Минск".

"Екипажът е осъществил безопасно кацане и пътниците са напуснали самолета, докато местните власти са извършили проверка", се казва в съобщението.

"Нищо не е било открито и властите са освободили самолета да излети заедно с пътниците и екипажа след приблизително 5 часа на пистата в Минск".

Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко лично е наредил прихващането на самолета, който е превозвал над 100 пътници, съобщи беларуската държавна информационна агенция.

Щабът на лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска каза, че полетът вече е бил близо до границата с Литва, когато пилотите са получили съобщението за бомбата. По това време самолетът вече е бил по-близо до Вилнюс, отколкото до Минск.

Полетът е отклонен към Минск малко преди да навлезе във въздушното пространство на Литва.
Полетът е отклонен към Минск малко преди да навлезе във въздушното пространство на Литва.

В Беларус има големи протести срещу президента Лукашенко, който е на власт от 1994 г. От август до момента повече от 30 хиляди души са задържани, стотици са бити, а журналистите са преследвани и обвинявани от режима, че изпълняват поръчки на Запада.

През октомври съд в Минск обяви NEXTA Live и логото на групата за екстремистки. Каналът беше спрян от Министерството на информацията. Впоследствие хората смениха логото и започнаха да изписват името на кирилица. Двамата журналисти напуснаха страната.

Миналата година Пуцила и няколко от лидерите на беларуската опозиция получиха наградата "Сахаров" на Европейския парламент за усилията им за защита на демокрацията.

Медиите в Беларус са атакувани от властите. Според "Репортери без граници" страната е опасно място за работа на журналистите. Преди дни силите за сигурност нахлуха в студиото на Belsat tv и арестуваха шестима души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG