Връзки за достъпност

Извънредни новини

След едно принудително кацане. Режимът в Беларус арестува журналист от NEXTA


Раман Пратасевич
Раман Пратасевич

Беларуски журналист, издирван от режима на Александър Лукашенко, беше задържан, след като самолетът, с който пътува, извърши принудително кацане в Минск.

Раман Пратасевич е бил отведен от полицията веднага след приземяването. Полетът на Ryanair е бил от Атина за Вилнюс, но отклоняването от маршрута към беларуската столица се е наложило заради "сигнал за бомба", който впоследствие се е оказал фалшив. Повече детайли не се съобщават.

Журналистът е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус, започнали след смятаните за фалшифицирани президентски избори минали август.

През ноември властите в бившата съветска република съобщиха, че Пратасевич, заедно със Сцяпан Пуцила, който също е администратор на канала, са разследвани за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза.

В Беларус има големи протести срещу президента Лукашенко, който е на власт от 1994 г. От август до момента повече от 30 хиляди души са задържани, стотици са бити, а журналистите са преследвани и обвинявани от режима, че изпълняват поръчки на Запада.

През октомври съд в Минск обяви NEXTA Live и логото на групата за екстремистки. Каналът беше спрян от Министерството на информацията. Впоследствие хората смениха логото и започнаха да изписват името на кирилица. Двамата журналисти напуснаха страната.

Миналата година Пуцила и няколко от лидерите на беларуската опозиция получиха наградата "Сахаров" на Европейския парламент за усилията им за защита на демокрацията.

Медиите в Беларус са атакувани от властите. Според "Репортери без граници" страната е опасно място за работа на журналистите. Преди дни силите за сигурност нахлуха в студиото на Belsat tv и арестуваха шестима души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG