Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ разследват украинска намеса в последните президентски избори


Руди Джулиани (вляво) и украинският депутат Андрей Деркач по време на среща в Киев. Снимката не е датирана.
Руди Джулиани (вляво) и украинският депутат Андрей Деркач по време на среща в Киев. Снимката не е датирана.

Американски прокурори проверяват дали Украйна е упражнила намеса в предизборната кампания в САЩ през 2020 г., съобщи вестник Ню Йорк таймс.

По време на подготовката за президентските избори в Съединените щати бяха многократно разпространявани твърдения за корупция, пряко или косвено свързана със сегашния президент Джо Байдън.

Разследването за евентуална украинска намеса е започнало в последните месеци от управлението на Доналд Тръмп, но досега за него не е съобщавано. Сред фактите, които се проверяват, е и вероятността Украйна да е разпространявала невярна информация за президента Байдън, като е използвала за това включително и Рудолф Джулиани - личния адвокат на тогавашния президент Тръмп.

Самият Джулиани не е обект на разследването. То е различно от делото, водено срещу адвоката за негови действия в Украйна. По-рано Джулиани е казвал, че не представлява никакви украински граждани.

Американските прокурори проверяват действията на бивши и настоящи украински политици и високопоставени длъжност лица. Сред тях е депутатът Андрей Деркач, който през септември 2020 вече беше санкциониран от финансовите власти за намеса в американските избори и обвинен в това, че е руски агент.

В опит да увеличи шансовете на Тръмп, Деркач беше публикувал твърдения за корумпираност на Джо Байдън и сина му Хънтър в месеците преди изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG