Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нито един от "големите 8" не дойде на среща с Кирил Петков


Кирил Петков
Кирил Петков

Нито една от поканените от икономическия министър фирми с големи заеми от Българската банка за развитие (ББР) не изпрати свой представител за среща. Две от фирмите дори не са изпратили и писмо, с което да обяснят защо не могат да присъстват - това са свързваната с Делян Пеевски "Благоевград-БТ" АД и "Транспект" АД, която също е свързвана с политици*.

Министърът на икономиката Кирил Петков очакваше за среща едни от най-големите кредитополучатели на ББР. Той покани в петък представители на осемте компании, които са получили най-големи кредити за общо близо 1 млрд. лева.

Петков започна промени в ББР, защото според него тя не изпълнява целта си да подпомага малкия и средния бизнес. В четвъртък той определи като "пълно безобразие" факта, че от раздадените от ББР директно на частни клиенти 1,9 млрд. лв., почти всички са отишли за 20-те най-големи кредити - 1,8 млрд. лева.

За среща бяха поканени представители на "Слънчев ден" АД, "Благоевград-БТ" АД, "Роудуей кънстракшън" АД, "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет), "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД, "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД и "Инса Ойл" ЕООД.

Тези фирми са собственост или са звързани с близки до ГЕРБ и ДПС бизнесмени, като Делян Пеевски, Румен Гайтански - Вълка, Кирил и Георги Домусчиеви, Георги Самуилов. Тези 8 фирми са получили суми от 60 до над 140 млн. лева всяка.

В писмо до медиите "Транспект" казва, че са отказали поканата за разговор, защото целта е той "да бъде използван като индулгенция за направеното от вас внушение [...], че няколко дружества са злоупотребили с обществен ресурс".

Шест от тези осем фирми са изпратили писма на министъра.

"Някои се извиняват, че не могат да дойдат, други обясняват за какво използват отпуснатите кредити", каза Петков пред журналисти.

Според него, всичките 6 фирми са го информирали, че си плащат заемите и нямат забавени вноски. Кирил Петков определи това като добра новина.

"Остава въпросът - това ли е най-доброто целево използване на тези пари".

Министърът каза, че все още не е получил информация от ББР какви са лихвите и обезпеченията по тези кредити и изрази надежда в близките дни това да се промени.

В четвъртък Петков освободи двама членове на Надзорния съвет на ББР, които не се явиха на среща с него. Това са Митко Симеонов и Велина Бурска. Министърът е назначил нов, независим Одитен комитет на банката. Сред подготвяните промени е забрана за отпускане на кредити над 5 млн. лева.

Кирил Петков каза, че получава сигнали от малки фирми, на които. е било отказано финансиране. Той каза, че вратите на министерството за отворени за такива въпроси. Петков цитира едно от писмата:

"Отне почти 2 месеца, за да получим среща. Срещата беше не повече от 10 минути. Очевидно бе, че ББР финансира само предварително определени кандидати".

* Изявлението на министъра беше вече направено и статията за това - написана, когато "Транспект" АД отговори на министъра чрез медиите. В писмото се казва, че кредитът на компанията е "преобезпечен, международно одитиран и регулярно обслужван" при висока лихва.

От фирмата твърдят, че министърът вкарва бизнеси като техния в тревога, че предполичат да обсъждат с него проблемите след кризата с коронавируса и не се обръщат към Петков с "уважаеми".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG