Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асад обяви, че печели четвърти мандат с 95 на сто. Западът не признава изборите


Привърженици на Асад празнуват в Дамаск
Привърженици на Асад празнуват в Дамаск

Президентът на Сирия Башар Асад спечели четвърти мандат с 95,1% от гласовете на проведените избори, които Западът не признава за честни.

Правителството в Дамаск каза, че изборите в сряда показват, че Сирия функционира нормално, въпреки започналия през 2011 г. военен конфликт, отнел живота на стотици хиляди души и прогонил 11 милиона от домовете им.

Председателят на парламента Хамуда Сабах обяви резултата в четвъртък. Активността е била 78%, участвали са над 14 милиона сирийци.

Външните министри на Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ обявиха още преди изборите, че не ги признават за свободни и честни. Турция също обяви изборите за нелегитимни.

Вотът дава на 55-годишния Асад още 7 години власт. Така семейството му продължава да контролира Сирия вече почти 60 години. Баща му Хафез Асад беше начело на страната до смъртта си през 2000 г.

Управлението на Асад е под знака на конфликта, започнал след мирни демонстрации, които бяха смазани със сила от властта. След 10 години военни сблъсъци, днес той си е върнал контрола над близо 70 на сто от територията на Сирия. Икономиката обаче е в упадък.

Изборите бяха бойкотирани от подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които управляват северните региони, където са повечето петролни залежи.

Асад се състезаваше с двама неизвестни кандидати - единият е бивш негов министър, а другият е лидер на малка и призната от властта опозиционна партия. Те получиха съответно 3,3 и 1,5 на сто от гласовете.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG