Връзки за достъпност

Извънредни новини

Големите длъжници на НАП са готови да си плащат. Ревизиите на Лукойл може да станат публични


Министърът на финансите Асен Василев по време на пресконференция в петък.
Министърът на финансите Асен Василев по време на пресконференция в петък.

Някои от големите длъжници на Националната агенция по приходите (НАП) са заявили готовност да погасяват просрочените задължения. Те са се свързали с приходната агенция, за да заявят пред нея това свое намерение.

Новината съобщи министърът на икономиката Асен Василев. На пресконференция в петък той се върна към информация, която сам беше разпространил преди седмица. В нея се казваше, че НАП има натрупани трудно събираеми вземания, които не са покрити с обезпечения. Тези суми са в размер на близо 10 млрд. лв.

По данни на министър Василев до 14 май правителството на Бойко Борисов е изхарчило голяма част резервите в бюджета и това затруднява както мерките, насочени към противодействието на COVID-19, така и поддържането на изплащането на 50 лв. добавки към пенсиите.

В момента Министерството на финансите обсъжда възможността за обнародване на ревизионни актове на компанията Лукойл, каза още Василев.

Темата е многократно повдигана от "Демократична България". Оттам твърдят, че най-малко два от тези актове показват недекларирани данъчни задължения. Правителството на Борисов не предоставяше достъп до тези документи.

Министърът повтори своята теза, посочена в първите часове след назначаването му - че НАП ще има за приоритет извършването на проверки на големи длъжници, а не на длъжници от средите на дребния бизнес.

Като друг приоритет Василев отново посочи проверките за големи касови наличности.

В неделя министърът на финансите беше съобщил, че има фирми, които твърдят, че държат милиарди в наличност. Той допусна, че с такива пари се извършва корупционният и тъмен бизнес, както и евентуалното купуване на гласове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG